Importanta vitaminei D in hipertensiunea arteriala
Publicat la data de 24-09-2015
Importanta vitaminei D in hipertensiunea arteriala
In timpul verii (cand nivelul vitaminei D in sange creste datorita expunerii la soare) valorile tensiunii arteriale medii sunt mai scazute decat in timpul iernii. Deficienta de vitamina D este asociata cu hipertensiunea arteriala prin intermediul influentei asupra sistemului renina-angiotensina, dar vitamina D are efecte antihipertensive si prin alte mecanisme.
Suplimentarea cu vitamina D si magneziu ar putea permite scaderea dozelor medicamentelor antihipertensive.
Nivelul de vitamina D este important si la pacientii care au alterari ale profilului lipidic, mai ales daca sunt in tratament cu statine. De asemenea, se pare ca deficienta de vitamina D este asociata cu mialgia care poate aparea ca efect secundar al tratamentului cu statine.
Toate acestea fac din vitamina D un parametru important de monitorizat la pacientii cu risc cardiovascular inalt si care urmeaza tratament cu statine sau antihipertensive.
Deficienta de vitamina D este definita ca un nivel al 25 OH vitamina D in sange sub 20 ng/mL (< 50 mmol/L). Determinarea nivelului de vitamina D in sange este importanta la persoanele varstnice, la persoanele obeze, la persoanele cu osteoporoza, la persoanele cu sindroame de malabsorbtie, la cele cu boala cronica de rinichi sau la cele care urmeaza diverse tratamente.
Determinarea analizei de laborator 25 OH vitamina D se realizeaza in Laboratorul central, iar prelevarea probei de sange poate fi realizata in oricare din sediile Centrului Medical Panduri sau in punctele externe de recoltare.