Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Preventia si monitorizarea - instrumente importante si de actualitate in practica medicala

Publicat la data de 16-11-2021

Preventia si monitorizarea - instrumente importante si de actualitate in practica medicala

In aceste zile tot mai multi oameni constientizeaza importanta pastrarii sanatatii. Medicii de familie si medicii specialisti din ambulatorii (clinici private sau ambulatoriile din cadrul spitalelor) sunt principalii promotori, dar mai ales sunt cei care si realizeaza preventia.

Ce este preventia (sau profilaxia)?

Preventia reprezinta totalitatea interventiilor in vederea indepartarii riscurilor si amenintarilor asupra sanatatii. Aceste interventii pot fi diverse: informative, educative, schimbatoare de atitudini, proceduri, vaccinari, tratamente, etc.

De ce sa facem preventie?

Principalul scop al preventiei este acela de a mentine sanatatea si starea de bine. Alte obiective sunt prevenirea bolii, a dizabilitatilor si a mortii. Aplicarea masurilor de preventie, prin comparatie cu cele terapeutice are numeroase avantaje:

  • este mai usoara
  • este mai putin costisitoare
  • poate avea efecte rapide
  • nu are efecte adverse

Stiati ca in USA exista o specialitate medicala dedicata preventiei? Se numeste Medicina preventiva (Preventive medicine).

Cum facem preventia? Care sunt tipurile de preventie?

Preventia are mai multe categorii: primara, secundara, tertiara si quaternara.

Preventia primara are drept scop scaderea expunerii la diverse riscuri, adresandu-se persoanelor sanatoase. Interventii de preventie primara de mare impact sunt: vaccinarile si imunizarile, educatia pentru sanatate si despre factorii de risc, actiuni pentru imbunatatirea sanatatii, controale medicale periodice, etc.

Preventia secundara are drept scop depistarea precoce a bolii, pentru un prognostic cat mai bun, precum si impiedicarea reaparitiei unei probleme de sanatate. Cuprinde diversele proceduri de screening (Babes-Papanicolau, mamografia, colonoscopia, de depistare a tulburarilor genetice si a malformatiilor congenitale, etc), precum si terapii bazate pe evidenta, pentru prevenirea unor afectiuni (spre exemplu tratamentul cu statine, aspirina, etc).

Preventia tertiara are drept scop recuperarea in cazul unei afectiuni cronice sau traumatism prin reabilitare medicala, grupuri de suport.

Preventia quaternara se refera la prevenirea efectelor adverse ale tratamentelor care nu dau rezultatele scontate; spre exemplu daca o prima cura de chimioterapie nu are rezultate, nu se continua cu a doua cura, etc.

Un rol important au strategiile de promovare a sanatatii, care se adreseaza predominant obiceiurilor nesanatoase. Cu siguranta preventia si promovarea sanatatii se suprapun in multe zone si aceste ar trebui sa constituie principala preocupare atat a institutiilor statului, cat si a fiecarei persoane in parte.

Ce este monitorizarea?

Termenul este folosit frecvent de catre medici pentru a defini continuitatea actului medical si supravegherea pacientilor, conform unor ghiduri medicale si particularitatilor fiecarui pacient. Aceasta monitorizare implica o relatie bidirectionala medic – pacient, fiecare dintre cele doua parti avand un rol de indeplinit. Medicul stabileste un plan de monitorizare - prin diverse analize de laborator, consultatii de specialitate, precum si prin diversi parametri care pot fi automonitorizati de catre pacienti, conform indicatiilor medicului. In conditiile actuale ale pandemiei monitorizarea la distanta a devenit foarte utila.

Dr. Gabriela Cirstescu, medic primar Geriatrie si Gerontologie, Medicina de familie