Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Batranetea poate fi prevenita, incetinita sau chiar tratabila?

Publicat la data de 24-03-2022

Batranetea poate fi prevenita, incetinita sau chiar tratabila?

Cu totii ne temem de aparitia bolilor. Ne temem si de imbatranire, precum si de finalul vietii. Medicina a facut progrese uriase in ceea ce priveste preventia si tratarea bolilor, dar inca se stiu putine lucruri despre senescenta.

Dna Profesor Ana Aslan a creat cel mai longeviv medicament dedicat senescentei (Gerovital H3) si a fost primul profesionist care a creat conceptul de profilaxie a imbatranirii. Dna Profesor Ana Aslan a spus „Consideram fenomenele de îmbatrânire ca fenomene distrofice care ar putea fi influentate”. Tot domnia sa a fost cea care a subliniat „ necesitatea de schimbare radicala a opticii sub care este privit omul in varsta”, dar si ca „Pe de alta parte, este nevoie ca vârstnicii sa-si schimbe mentalitatea, continuând sa-si mentina priceperea intelectuala si abilitatea fizica, sa-si îmbogateasca continuu cunostintele, sa se impuna societatii si familiei ca elemente active, pentru ca a fi vârstnic fara a continua sa fii "cineva" este trist”.

Numerosi cercetatori au drept scop eliminarea bolilor necrutatoare, dar finalul este totusi acelasi: incetarea vietii. Multi cercetatori isi indreapta atentia catre oprirea imbatranirii. Dr. Aubrey de Grey, PhD, gerontolog, crede ca nu vor mai exista limite in ceea ce priveste cat putem trai, atunci cand vor fi dezvoltate noi medicamente care sa elimine deteriorarile din corpul nostru si sa produca o resetare sau intoarcerea inapoi a ceasului.

Dr. Jay Olshansky, PhD, profesor de epidemiologie si biostatistica studiaza persoanele care traiesc exceptional de mult si fara atat de multe afectiuni cronice precum alti varstnici. El sustine ca este posibil sa existe secrete in genomul acestora, care odata descoperite ne vor ajuta sa descoperim interventii terapeutice.

Dr. Nir Barzilai, director of the National Institutes of Health's Nathan Shock Centers of Excellence in the Basic Biology of Aging conduce un studiu care spera sa demonstreze ca imbatranirea este o afectare a starii de sanatate care poate fi prevenita. El conduce studiul TAME, care are drept scop demonstrarea efectului Metformin asupra imbatranirii, studiu aflat in faza III.

Cercetarile se indreapta si spre prelungirea perioadei de viata sanatoasa, existand dovezi despre rezultate promitatoare utilizand modificari ale stilului de viata, cat si interventia prin diverse terapii asupra unor markeri ai imbatranirii (lungimea telomerelor, stressul oxidativ, inflamatia, incetinirea metabolismului celular, etc). Profesorul Nir Barzilai sustine ca daca se actioneaza asupra unuia dintre markerii imbatranirii, se pot obtine beneficii si la nivelul altora.

Un marker important al imbatranirii ar fi acumularea de celule senescente, motiv pentru care au aparut numeroase cercetari asupra senoliticelor (terapeutice care ar indeparta aceste celule senescente).

Pana vom afla ca terapii aflate in cercetare pot fi aplicate oamenilor, la indemana fiecaruia dintre noi, indiferent de varsta, stau urmatoarele masuri:

  • adoptarea unui stil de viata echilibrat si cat mai sanatos
  • control medical periodic pentru adoptarea masurilor de preventie si diagnosticarea precoce a oricarei afectiuni
  • tratamentul si monitorizarea atenta a oricarei afectiuni

Dr. Gabriela Cirstescu

Medic primar Geriatrie, Medicina de familie