Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Siguranta pacientului cu polipragmazie(polimedicatie)

Publicat la data de 25-08-2021

Schema de tratament necesita revizuire periodica. Siguranta pacientului cu polipragmazie(polimedicatie)

Medicamentul reprezinta un instrument pe care medicul il utilizeaza pentru a vindeca boala, ameliora simptomatologia sau evolutia bolii sau pentru a imbunatati starea pacientului.

Oricare medicament are efecte benefice, dar si efecte adverse. Este important sa le cunoastem pe toate si sa utilizam medicamentul in mod optim.

Reactiile adverse reprezinta a 14-a cauza de morbiditate si mortalitate la nivel mondial. Se estimeaza ca aprox 50% dintre medicamente sunt prescrise, eliberate sau vandute in mod necorespunzator.

Avand in vedere ca medicamentele reprezinta interventia cea mai frecventa intr-o afectiune este foarte important sa fie imbunatatita siguranta medicatiei.

Multiplele afectiuni ale unui pacient (multimorbiditate) necesita numeroase medicamente, situatie denumita polipragmazie/polifarmacie, care poate determina risc de reactii adverse sau interactiuni medicamentoase. Majoritatea reactiilor adverse pot fi prevenite.

Desi nu exista o definitie unitara a polifarmaciei, in general se considera ca ar insemna un numar de 5 sau mai multe medicamente, dar nu exista consens asupra includerii si a medicamentelor fara prescriptie sau a celor fitoterapeutice sau a suplimentelor. Tinta ar fi reducerea polifarmaciei neadecvate (prescrierea nerationala a multor medicamente) si asigurarea unei polifarmacii adecvate (prescrierea rationala a mai multor medicamente, pe baza celor mai bune dovezi, in contextul situatiei fiecarui pacient).

Polimedicatia adecvata este prezenta atunci cand:

  • toate medicamentele sunt prescrise pentru scopul de a obtine anumite obiective terapeutice care au fost agreeate cu pacientul
  • obiectivele terapeutice au fost atinse sau sunt premise pentru a fi atinse in viitor
  • medicatia a fost optimizata pentru a minimaliza riscul de reactii adverse
  • pacientul este motivat si capabil sa urmeze schema de tratament

Polimedicatia inadecvata este prezenta atunci cand unul sau mai multe medicamente prescrise nu mai sunt necesare pentru una dintre urmatoarele cauze:

  • nu exista dovezi asupra indicatiei, indicatia nu mai este valabila sau doza este prea mare
  • nu au fost atinse obiectivele terapeutice
  • au aparut efecte adverse sau exista un riosc crescut de aparitie a reactiilor adverse
  • pacientul nu doreste sau nu este capabil sa urmeze tratamentul cu unul sau mai multe dintre medicamente asa cum este recomandat

Grupurile de pacienti vulnerabile la riscurile polifarmaciei sunt susceptibile la evenimente precum interactiuni intermedicamentoase, risc crescut de cadere, alterare cognitiva, diverse reactii adverse, non-aderenta la tratament si status nutritional precar. Aceste grupuri vulnerabile includ pacienti cu varste de peste 65 ani si pe cei din centrele rezidentiale.

Desi s-au realizat progrese mari in farmacoterapie, disponibilitatea ghidurilor pentru pacientii varstnici cu multimorbiditati este limitata. Recomandarea unui medicament este bazata pe ghidul elaborat pentru o anumita boala, care nu ia in consideratie multiplele morbiditati. In consecinta, pacientilor li se recomanda mai multe medicamente de catre specialisti diferiti, in baza unor ghiduri in vigoare pentru fiecare afectiune in parte, facand dificil managementul acestora.

O provocare majora in polifarmacie este non-aderenta la tratament, mai ales la pacientii varstnici sau cu multimorbiditati. Pacientii varstnici cu multimorbiditati prezinta simultan atat riscul polifarmaciei, cat si pe acela al non-aderentei la tratament. Un studiu realizat cu pacienti varstnici cu polifarmacie a gasit o corelatie intre non-aderenta si numarul de medicamente din schema.

Polimedicatia poate avea implicatii negative asupra pacientilor precum riscul crescut de asocieri eronate, interactiuni intermedicamentoase, aderenta la tratament suboptimala si calitate a vietii redusa.

O problema a zilelor noastre o reprezinta utilizarea medicamentelor fara prescriptie medicala si a suplimentelor, care pot interactiona cu medicamentele prescrise de catre medic, uneori rezultand reactii adverse. Este important ca fiecare pacient sa fie intrebat despre toate remediile administrate.

Instrumentul utilizat pentru a contracara polifarmacia inadecvata este revizuirea medicatiei centrata pe pacient. Aceasta revizuire are drept scopuri: imbunatatirea adecvarii medicatiei pentru situatia fiecarui pacient, reducerea reactiilor adverse, imbunatatirea rezultatelor. Acest proces se poate realiza prin implicarea pacientului si a medicilor curanti.

Sursa: World Health Organisation 2019 - Medication Safety in Polipharmacy, Technical Report  (Medication without harm) WHO/UHC/SDS/2019.11

Dr. Gabriela Cirstescu, medic primar Geriatrie

Clinica Arcul de Triumf, Centrul Medical Panduri