Recomandari pentru preventia primara a bolilor cardio-vasculare
Publicat la data de 17-12-2014
Recomandari pentru preventia primara a bolilor cardiovasculare in functie de riscul de boli cardiovasculare:
1. Oprirea fumatului:
Toti fumatorii vor fi puternic incurajati sa renunte la fumat. Este recomandabil ca acest lucru sa fie consiliat de catre personal de specialitate. Chiar si mici schimbari in obiceiurile fumatorului poate determina reducerea riscului cardiovascular.
2. Modificarea dietei:
Consumul total de grasimi trebuie redus la aprox. 30% din totalul de calorii, grasimile saturate la mai putin de 10% din totalul de calorii, iar grasimile trans trebuie reduse cat mai mult posibil sau eliminate. Grasimile din alimentatie trebuie sa fie polinesaturate (pana la 10%) sau mononesaturate (10-15% din calorii). Trebuie incurajata reducerea consumului de sare cu cel putin o treime, daca este posibil, la < 5 grame/zi. Toate persoanele vor fi incurajate sa consume cel putin 400 grame de fructe si legume, precum si cereale sau leguminoase. Pestele va fi prezent in dieta, cel putin de doua ori/saptamana, de preferat pestele mai gras.
3. Activitatea fizica:
Toate persoanele vor fi incurajate sa faca zilnic cel putin 30 minute de activitate fizica moderata (de exemplu mers rapid) prin activitati in timpul liber, ca si activitati cotidiene sau legate de munca sau exercitii aerobice. Activitatea fizica are beneficii multiple la orice varsta. Viata sedentara este unul din factorii de risc major pentru bolile cardiovasculare. O crestere mica a activitatii fizice, ca de exemplu 15-30 minute de mers rapid, mers cu bicicleta sau realizarea diverselor sarcini de menaj, poate reduce riscul de boli cardiace cu 10%.
4. Controlul greutatii:
Atat supraponderalitatea, cat si obezitatea (IMC crescut) sunt puternic asociate cu riscul de boli cardiovasculare. Toate persoanele supraponderale sau obeze vor fi incurajate sa piarda din greutate prin combinarea dietei hipocalorice (cu consiliere) cu cresterea activitatii fizice si consiliere comportamentala. Chiar si o mica scadere in greutate (de 2-5%) poate imbunatati profilul de risc cardiometabolic. Acolo unde nu se obtin rezltate satisfacatoare se poate adauga medicatie specifica, sub indrumarea specialistului.
5. Consumul de alcool:
Toate persoanele care consuma mai mult de 3 unitati de alcool/zi vor fi sfatuite sa reduca consumul. 1 unitate de alcool = jumatate de halba de bere sau 100 ml vin sau bauturi alcoolice 40% 25 ml.
6. Managementul factorilor psihosociali: Interventiile psihologice au drept obiectiv contracararea stress-ului psihosocial si promovarea comportamentului si stilului de viata sanatoase, contribuind la preventia bolilor cardiovasculare.
7. Terapia antihipertensiva: Tensiunea arteriala crescuta este un factor de risc major pentru boli coronariene, insuficienta cardiaca, afectiuni cerebrovasculare, insuficienta renala, fibrilatie atriala. La toti pacientii cu hipertensiune, ca si la cei cu tensiune arterial normal inalta se recomanda masuri de stil de viata (de mai sus). Terapia si consilierea stilului de viata se realizeza de catre medic.
8. Tratamentul hipolipemiant: Cresterea colesterolului total si a LDL sunt printre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare (in general valoarea colesterolului total nu trebuie sa depaseasca 190 mg/dl). Cresterea trigliceridelor si scaderea HDL colesterolului sunt factori de risc independenti pentru bolile cardiovasculare. Tratamentul cu statine are efecte benefice asupra bolilor cardiovasculare aterosclerotice. Pentru mentinerea nivelului lipidelor sunt importante si masurile de stil de viata. Terapia hipolipemianta se efectueaza sub indrumarea medicului.
9. Tratamentul hipoglicemiant: La pacientii cu diabet zaharat de tip 2 managementul intensiv al hiperglicemiei are efecte benefice, cu scaderea riscului de boli cardiovasculare. Tratamentul intensiv al hipertensiunii arteriale la pacientii diabetici reduce complicatiile micro si macrovasculare.
10. Tratamentul antitrombotic: Studiile legate de utilizarea aspirinei in preventia primara a bolilor cardiovasculare au aratat o scadere de 12% a riscului de evenimente vasculare grave. Utilizarea diverselor medicamente se realizeaza in functie de riscul total de boli cardiovasculare si de prezenta a diverselor boli cardiovasculare, sub indrumarea medicului.
Informatiile au fost preluate din ghidurile OMS si ESC de preventie a bolilor cardiovasculare.
Pentru o evaluare complexa a statusului cardiovascular Centrul Medical Panduri va sta la dispozitie prin echipa medicala, prin aparatura performanta si prin laboratorul de analize medicale. Puteti beneficia de o consultatie in specialitatea Cardiologie contra cost, de un Pachet Cardiologie sau de consultatie gratuita la medicul specialist cardiolog (cu bilet de trimitere de la medicul de familie).
Pentru detalii si programari sunati la 0219901.