Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Proteinele din dieta sunt foarte importante odata cu inaintarea in varsta

Publicat la data de 19-11-2015

Grupul de studiu PROT-AGE a publicat urmatoarele recomandari pentru dieta la varstnici pentru a mentine sau recapata musculatura:

Consumul de proteine sa fie de 1-1,2 g/Kg corp pentru a mentine sau recapata musculatura, iar la o masa sa fie consumate 25-30 g de proteine, dintre acestea ideal sa fie 2,5-2,8 g leucina. Cercetatorii au aratat ca cele mai bune rezultate se obtin atunci cand la fiecare masa se consuma 25-30 g proteine pt ca astfel este stimulata sinteza proteinelor muscular; depasirea cantitatii recomandate nu aduce beneficii suplimentare deoarece exista un efect de plafon anabolic.

Pentru o buna stare a musculaturii la consumul recomandat de proteine trebuie adaugat exercitiul fizic. Exercitiile fizice determina cresterea testosteronului si scaderea cortizolului cu obtinerea unui efect anabolic.

Recomandarile grupului de studiu PROT-AGE pentru optimizarea sistemului muscular in sarcopenie (scaderea masei musculare) sunt:

  1. Dieta cu 1,2 g/Kg corp proteine
  2. Exercitii fizice si/sau training de rezistenta de 2-3 ori/saptamana a 10-15 minute la care se pot adauga 20 g proteine dupa sesiunea de exercitiu fizic

Surse de proteine (exemple):

  • Piept pui (cca 130 g) contine aprox. 41 g proteine
  • O friptura de aprox. 200 g contine in medie 52 g proteine
  • Un hamburger de vita sau o bucata carnat de porc contine aprox. 8 g proteine
  • O portie de file de cod de cca 150 g contine aprox. 32 g proteine
  • O jumatate de conserva de ton contine aprox. 19 g proteine
  • O portie de 50 g de branza contine cca 12 g proteine
  • Un ou de mediu contine 6 g proteine
  • 150 ml lapte contin cca 5 g proteine
  • O portie de tofu (cca 125 g) contine 15 g proteine
  • O lingura de linte rosie – aprox. 3 g proteine
  • O felie medie de paine integrala contine aprox. 4 g proteine
  • O felie medie de paine alba contine aprox. 3 g proteine

Surse de leucina: pui, peste, branza proaspata, mazare, susan, alune.

Dr. Gabriela Cirstescu

Medic specialist Geriatrie