Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Poliartrita reumatoida - o afectiune sistemica

Publicat la data de 05-01-2018

Poliartrita reumatoida - boala care afecteaza si alte organe.

Ne vorbeste despre cum afecteaza Poliartrita reumatoida organismul Dr. Simion Cristina, Medic Specialist Reumatologie in Centrul Medical Panduri

Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie cronica  ce poate afecta articulatiile si structurile periatriculare dar si alte  organe.

Manifestarile articulare sunt reprezentate la debut sau pe parcursul bolii de inflamatie, durere, imposibilitatea de a utiliza mainile, genunchii, umerii, membrele inferioare, dureri de coloana cervicala sau dorsolombara.

In cadrul bolii sunt afectate frecvent si structurile din vecinatatea articulatiilor cu aparitia tendinitelor, tenosinovitelor, bursitelor, aparitia sindromului de canal carpian, aparitia chistului Baker la nivelul genunchiului, toate evolueaza cu durere si impotenta functionala.

Poliartrita reumatoida nu este o boala care afecteaza doar articulatiile !

Pana la 40 % din pacientii cu poliatrita reumatoida au si alte organe afectate.

Manifestarile generale sunt reprezentate de simptome nespecifice ca oboseala, dureri musculare, subfebrilitate, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate, depresie.

Poliartrita reumatoida este o boala care care afecteaza si alte organe ca ochii, oasele, pielea, plamanii, inima si vasele, sistemul nervos, rinichii, sangele de aceea este vital ca atat la debutul bolii cat si  in cadrul fiecarei prezentari la medicul reumatolog curant sa se evalueze functia tuturor organelor si sistemelor, de aceea este  important sa urmati toate recomandarile de investigatii si analizele pe care acesta trebuie sa vi le recomande. Este important sa observati acasa daca mai aveti si alte simptome si sa le  semnalati medicului dvs. curant.

Cele mai frecventa manifestari oculare sunt senzatia de ochi uscat,  inrosirea ochiului, dureri oculare.

Manifestarile pulmonare sunt reprezentate de boala pulmonara interstitiala cu fibroza pulmonara, pleurite, pleurezii, noduli reumatoizi pulmonari, raguseala, stridor inspirator, infectii pulmonare ca pneumonii.

Printre manifestarile cardiovasculare se numara insuficienta cardiaca, afectarea valvelor inimii, tulburari de ritm ca fibrilatia atriala, boala cardiaca ischemica, ateroscleroza ce duc la  risc de deces prematur, moarte subita si infarct miocardic.

Manifestarile neurologice frecvente sunt sindromul de tunel carpian, mielopatie compresiva, afectarea nervilor periferici.

Manifestarile renale  mai intalnite sunt glomerulonefrita iar din cele  hematologice – anemia de boala cronica. Important este ca Poliartrita reumatoida se asociaza cu o crestere a riscului de boli limfoproliferative ca limfoamele maligne.

Cele mai frecvente manifestari osoase in cadrul poliatritei reumatoide sunt osteoporoza si osteopenia, care pot apare si la varste tinere, cu risc de fracturi si tasari ale coloanei vertebrale.

Manifestarile extraarticulare pot apare oricand in evolutia bolii, de aceea trebuie sa observati daca se schimba ceva in starea dvs. de sanatate si sa mergeti urgent la medicul Reumatolog.

Dr. Simion Cristina, Medic Specialist Reumatologie in cadrul Centrului Medical Panduri, Bucuresti