Noul ghid OMS pentru scaderea riscului de dementa
Publicat la data de 17-05-2019
Potrivit unui nou ghid emis de Organizatia Mondiala a Sanatatii riscul de dementa poate fi redus prin adoptarea unor masuri precum: exercitii fizice regulate, absenta fumatului, evitarea alcoolului, controlul greutatii, dieta sanatoasa, mentinerea unor valori optime pentru tensiunea arteriala, colesterol si glicemie. In particular respectarea unei diete mediteraneene (utilizarea legumelor gatite simplu, cantitate redusa de carne, adaos ridicat de ulei de masline) este asociata cu reducerea tulburarilor neurocognitive.
*In urmatorii 30 ani numarul persoanelor cu dementa este asteptat sa se tripleze*. *Trebuie sa facem tot ceea ce putem pentru a reduce riscul de dementa* , a declarat Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. *Evidentele stiintifice adunate pentru acest ghid confirma ceea ce este stiut de mai multa vreme, anume ca ceea ce este bun pentru inima este de asemenea, bun pentru creier*.
Acest nou ghid subliniaza ceea ce OMS crede ca ajuta la scaderea riscului de dementa, precum si ceea ce crede ca nu ajuta. OMS avertizeaza asupra utilizarii vitaminelor si suplimentelor, considerand ca nu exista suficiente argumente pentru utilizarea lor (daca nu exista o recomandare pentru o anumita patologie). Desi exista numeroase dovezi despre beneficiile participarii sociale si ale suportului social pentru starea generala de bine si de sanatate, nu exista suficiente dovezi pentru legatura cu reducerea riscului de dementa. De asemenea, trainingul cognitiv pare sa aiba beneficii reduse pentru scaderea riscului de dementa.
Dr. Gabriela Cirstescu
medic specialist Geriatrie
Centrul Medical Panduri