Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Monitorizarea cordului fetal si a contractiilor uterine (Cardiotocografia) in Clinica Arcul de Triumf a Centrului Medical Panduri

Publicat la data de 11-12-2013

In Clinica Arcul de Triumf a Centrului Medical Panduri se poate realiza monitorizarea cordului fetal si a contractiilor uterine (Cardiotocografia) antepartum. Aceasta se realizeaza cu ajutorul a doua traductoare cu ultrasunete, care se aseaza pe abdomenul viitoarei mame. Traductorul pentru examinarea ritmului cardiac fetal se aseaza in dreptul cordului fetal, iar cel pentru contractiile (presiunea) uterine, la baza uterului. In urma inregistrarilor se printeaza o diagrama, care apoi este analizata de catre medicul specialist Obstetrica-Ginecologie, urmarind existenta unor semne de suferinta fetala.

Monitorizarea ritmului cordului fetal se realizeaza pe baza efectului Doppler. O inregistrare normala are o frecventa de baza intre 110 si 160 batai/min, cu o variatie de 5-25 batai/min si cel putin 2 accelerari (un raspuns obisnuit la miscare sau zgomot). Pierderea variabilitatii ritmului de baza poate reflecta un fat prematur care doarme, precum si efecte ale unor medicamente (de ex: diazepam, morfina, fenotiazina) sau hipoxie. 

Decelerarile precoce coincid cu contractiile uterine si reflecta cresterea tonusului vagal, ca urmare a cresterii presiunii intracraniene fetale in timpul contractiei uterine. Decelerarile tardive (maximul deceleratiei apare dupa aprox. 30 sec. dupa peak-ul contractiei uterine) reflecta hipoxia fetala, gradul si durata decelerarii reflectandu-i severitatea. Decelerarile variabile, atat in grad cat si in corelatie cu contractiile uterine, pot reprezenta compresiuni ale cordonului ombilical (circulare de cordon ombilical). 

Monitorizarea contractiilor uterine presupune monitorizarea presiunii uterine (TOCO). Practica clinica arata ca situatia contractiilor uterine poate influenta miscarea fatului si nasterea. Diagramele obtinute pot oferi numeroase informatii, precum puterea de contractie a uterului, frecventa si durata acestora, regularitatea producerii lor, viteza lor, corelate cu cresterea sau scaderea ritmului cordului fetal.