Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Cum ne ingrijim alunitele in sezonul cald

Publicat la data de 20-07-2022

Odata cu apropierea sezonului cald urmeaza sa petrecem tot mai mult timp in aer liber si totodata incepem cresterea expunerii cutanate la radiatiile ultraviolete. Este perioada in care sporim atentia asupra pielii noastre.

Supraexpunerea la soare creste semnificativ riscul de a dezvolta cel mai frecvent tip de cancer cutanat – melanomul. Din fericire, de cele mai multe ori aceasta afectiune poate fi prevenita prin adoptarea unor masuri de protectie corespunzatoare, cazurile de cancer cutanat putand fi tratate cu succes daca sunt diagnosticate in stadiile timpurii/incipiente.

Asadar, cum ne putem feri si cum putem identifica semnele de apel pentru alunitele atipice, dar si cum ne vom proteja in sezonul cald alunitele, ne va spune dna dr….

Ce sunt alunitele?

Alunitele sau nevii melanocitari reprezinta proliferari benigne ale unui tip de melanocite, numite celule nevice, care se diferentiaza de melanocitele comune prin modul in care se organizeaza (se grupeaza sub forma de cuiburi) si prin structura lor (lipsa proceselor dendritice). Nevii melanocitari pot fi congenitali, prezenti de la nastere sau dobanditi, care incep sa apara in copilarie si ating numarul maxim in adolescenta. Nevii dobanditi poti fi la randul lor comuni (banali) sau atipici.

Cum diferentiem o alunite comuna de una atipica?

Nevii comuni sunt formatiuni pigmentare, de forma rotund-ovalara, de pana la 6 mm diametru, bine delimitate, cu margini regulate, ce pot avea o suprafata neteda sau papilomatoasa (in relief), uneori pot fi si pediculate. Culoarea variaza de a maro deschis la brun sau negru, formele papilomatoase fiind uneori nepigmentate. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare au tendinta de a avea alunite de culoare mai inchisa, comparativ cu persoanele care au pielea mai alba, ale caror alunite sunt mai deschise la culoare. Uneori pot exista fire de par in suprafata acestora.

O alunita asimetrica, de forma neregulata, cu un diametru ce depaseste 6 milimetri, cu o culoare neuniforma, uneori simptomatica (pruriginoasa, inflamata, care sangereaza) este sugestiva pentru un nev atipic si reprezinta un motiv de îngrijorare atat pentru pacient cat si pentru doctor. Aceasta este un marker pentru un risc crescut de a dezvolta melanom.

Ce este melanomul?

Melanomul reprezinta a tumora maligna melanocitara inalt heterogena, cu multiple mecanisme de producere, incomplete elucidate si cu potential ridicat de metastazare, ce are o incidenta crescuta la caucazienii cu pielea deschisa

Care sunt factorii de risc pt melanom?

Atat factorii genetici (mutatiile genice) cat si factorii de mediu sunt legati de patogenia melanomului si cu siguranta nu toate melanoamele sunt legate de expunerea la soare. Cu toate acestea s-a demonstrat ca expunerea la soare, in special la UV este un factor de mediu major de aparitie a melanomului, mai ales in populatia cu risc crescut (persoanele cu fototip cutanat deschis, istoric personal/familial). Expunerea periodica, intermitenta, intensa in copilarie si adolescenta suprapusa cu o arsura solara cu vezicule, dubleaza riscul de MM pe parcursul vietii. De asemenea expunerea cronica excesiva la soare sau expunerea la surse UV cresc riscul pt MM.

Cum influenteaza soarele dezvoltarea/aparitia unei alunite/ a unui nev?

Atat melanocitele cat si celulele nevice pot produce pigment, melanina. Melanina protejeaza impotriva agresiunii ultravioletelor prin absorbtia si reflectarea lor, precum si prin neutralizarea radicalilor liberi (are un efect antioxidant). Sinteza de melanina si distributia sa este accelerata de expunerea la ultraviolete. Bronzul reprezinta o forma de protectie a pielii fata de agresiunea solara, si totodata cu cat ne expunem mai mult la radiatiile UV, cu atat creste probabilitatea de a dezvolta noi alunite. Majoritatea melanoamelor se formeaza de novo, doar 25-30% dintre melanoame fiind asociate unui nev preexistent

Cum putem descoperi din timp un melanom?

Detectia timpurie reprezinta un factor cheie pentru supravietuire. Diagnosticul se pune clinic in 80-90% din cazuri, pe baza criteriilor ABCDE (asimetrie, margini neregulate, culori variate, diametru peste 6mm, evolutie/elevatie).

Dermatoscopia vine in completarea diagnosticului clinic, ea reprezentand o metoda nedureroasa, rapida si neinvaziva de diagnosticare a leziunilor precanceroase, dar si a celor canceroase. Este o forma  prin care leziunea este vizualizata prin intermediul unui instrument pe baza de microscop, care mareste imaginea leziunii de la nivel cutanat. Dermatoscopia ne ajuta in decizia de a exciza sau nu o leziune suspecta clinic

Gold sandard-ul in diagnosticul melanomului este reprezentat insa de examenul histopatologic, realizat dupa excizia leziunii atipice.

Cum ne putem ingriji alunitele in sezonul cald?

Protejarea pielii impotriva radiatiilor UV este singura metoda prin care se poate preveni cancerul de piele, implicit a melanomului. Aplicarea unui agent ecran/ lotiuni cu factor de protective inalt pe piele, implicit pe alunite, reduce riscul de aparitie a formatiunilor maligne. Crema fotoprotectoare se aplica cu 30 de minute inainte de a iesi afara si trebuie reaplicata la fiecare 4 ore. Se foloseste atat cand ne expunem la soare cat si de fiecare data cand iesim din casa.

Protectia mecanica impotriva UV consta in purtarea unor haine sau accesorii (palarie, ochelari de soare). Camasile cu maneci care acopera bratele si umerii, precum si o palarie cu boruri largi pentru a proteja fata, gatul si urechile se vor dovedi foarte utile pe timpul sezonului cald.

Trebuie sa evitam expunerea la soare in special in intervalul orar 11:00-16:00, cand radiatiile UV sunt foarte puternice. Pielea arsa de soare este mai sensibila si mai predispusa, in timp, la dezvoltarea cancerului de piele si la modificarea aspectului unor alunite. Bronzarea artificiala presupune, de asemenea, radiatii ultraviolete (UV) care pot creste riscul de MM

Ce putem face pentru a monitoriza evolutia unei alunite?

Monitorizarea alunitelor cat si a noilor leziuni melanocitare este estentiala in preventia unui cancer cutanat precum melanomul. Autoexaminarea lunara (fie ea si prin poze), precum si un screening anual la cabinetul medicului dermatolog sunt recomandate. Important este sa identificam nevii atipici, in functie de istoricul de evolutie al leziunii, aspectul clinic si dermatoscopic, astfel ca o leziune pigmentata care apare în copilarie si creste progresiv în urmatoarele luni e mai degraba benigna, decât daca s-ar întâmpla la vârsta de 50 de ani.

Schimbarea aspectului unei alunite, aparitia unei alunite noi, in special la maturitate sau aparitia simptomatologiei la nivelul unui nev (sangerare sau mancarimi ale pielii in zona respectiva) ar trebui sa constituie semne de apel si sa ne indrume catre un consult de specialitate
Asadar, ne putem bucura in sezonul cald de soare, însa cunoasterea factorilor de risc si adoptarea unor masuri de precautie vor reduce semnificativ sansele de a dezvolta boli cutanate. Nu în ultimul rând, aceste masuri de protectie vor asigura prelungirea tineretii si aspectului sanatos al pielii.

Articol redactat de Dna. Dr. Carnaru Roxana - Medic Specialist Dermatolog - Clinica Arcul de Triumf