Ce modificari apar odata cu trecerea anilor la nivelul memoriei?
Publicat la data de 25-10-2017
Ce modificari apar odata cu trecerea anilor la nivelul memoriei?
Numeroase studii au aratat ca declinul semnificativ al memoriei si a altor functii cognitive nu este o consecinta inevitabila a inaintarii in varsta.
Odata cu inaintarea in varsta apar modificari structurale la nivelul creierului, dar si ale functiilor acestuia; afectarea nu este uniforma, anumite structuri si functii ale creierului fiind mai mult alterate, iar altele deloc. Cele mai mari modificari apar in structura si functionalitatea cortexului prefrontal si ale lobului temporal medial (hipocampusul in special). Modificarile structurale constau in atrofierea care afecteaza atat substanta cenusie cat si cea alba la nivelul acestor regiuni. Se produce o atrofie a neuronilor, dar si o scadere a conectivitatii lor. De asemenea, fluxul sanguin este diminuat la nivelul creierului pe masura ce inaintam in varsta.
Atat timp cat aceste modificari ale functiei cognitive nu afecteaza calitatea vietii de zi cu zi, nu reprezinta o afectiune in sine. Important este sa le cunoastem, sa cunoastem metodele de imbunatatire si de ajutare a memoriei si a altor functii cognitive de-a lungul inaintarii in varsta.
In general, cu trecerea anilor anumite functii cognitive se mentin neschimbate – memoria de lunga durata (memoria evenimentelor intamplate cu ore pana la ani in urma), memoria procedurala (care ajuta la realizarea sarcinilor) si memoria semantica (memoria faptelor).
Functii ale creierului care pot suferi un declin cu inaintarea in varsta sunt: invatarea de noi informatii si rememorarea informatiiilor noi (memoria de scurta durata), acestea necesitand mai mult timp pentru realizare.
Functiile executive (planificare, atentie, retinerea instructiunilor si realizarea succesiunii de sarcini,abstractizare) raman nemodificate cu varsta pentru sarcinile de rutina.
Limbajul sufera mici alterari cu varsta, dar sunt pastrate vocabularul si sintaxa, ba chiar varstnicii pot avea performante mai bune in intelegerea semnificatiei unor cuvinte decat cei mai tineri. Un declin usor sufera gasirea spontana a cuvintelor (cuvantul *sta pe limba*) si fluenta verbala (dureaza mai mult pana este gasit cuvantul).
Pe langa aceste functii legate de invatare, de memoria de scurta durata, limbaj, fluenta verbala, sufera modificari si alte functii cognitive, precum:
- Atentia, in special cea distributiva
- Viteza de procesare a informatiilor si de reactie
- Scaderea functiilor executive pentru solicitari noi sau multi tasking (care necesita atentie distributiva)
Desi la varstnici pot aparea diverse alterari in functiile cognitive totusi acestia pot dobandi noi abilitati, pot invata lucruri noi, isi pot imbunatati vocabularul.
Cand ar trebui ca o persoana sa caute consiliere si consultatie de specialitate? In doua situatii:
- Sesizeaza micile modificari enumerate mai sus si doreste o evaluare a starii generale, precum si recomandari pentru imbunatatirea starii sale
- Atunci cand apar tulburari de memorie sau ale altor functii ale creierului, care au repercursiuni asupra vietii cotidiene si a randamentului la serviciu a acelei persoane. Medicul caruia i se adreseaza o persoana cu tulburari ale memoriei va analiza istoricul, toate afectiunile acesteia, medicatia, stilul de viata. Afectiuni precum depresia, bolile cardio-vasculare, afectiunile tiroidiene, deficiente de vitamine, precum si efectele unor medicamente pot afecta functiile cognitive. Tulburari ale memoriei si ale altor functii ale creierului pot aparea in tulburarile neurocognitive – tip dementa Alzheimer, din afectiunile vasculare cerebrale, tulburarile neurocognitive frontotemporale, dementa cu corpi Lewy, etc
Evaluarea tulburarilor functiilor creierului necesita adesea abordarea multidisciplinara: Neurologie, Psihiatrie, Geriatrie, Psihologie, precum si Medicina interna, Cardiologie, Endocrinologie.
O atentie deosebita trebuie acordata (inca din perioada de adult) stilului de viata si factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare si metabolice, precum: fumat, obezitate, sedentarism, hipertensiunea arteriala, etc
Dr. Gabriela Cirstescu, Medic primar Geriatrie
In clinica Arcul de Triumf puteti beneficia de evaluare si consiliere de specialitate realizate de dr. Gabriela Cirstescu, medic primar Geriatrie. In clinica sunt oferite si consultatii in specialitatile Endocrinologie, Cardiologie, Medicina interna, precum si suportul unui laborator de analize de inalta calitate.