Interventii nefarmacologice in incontinenta urinara prin vezica hiperactiva (incontinenta urinara prin imperiozitate)
Publicat la data de 23-02-2016
Incontinenta urinara prin imperiozitate se manifesta prin senzatia imperioasa, de nestapanit, de a urina, precum si prin urinari frecvente.
Pentru a identifica factorii care declanseaza simptomatologia este foarte utila completarea unui jurnal al mictiunilor (urinarilor) pentru una sau mai multe zile. Este important de completat orele la care se produce mictiunea sau/si pierderea de urina, cantitatea de urina, evenimente deosebite, medicamente administrate, inclusiv cele fara prescriptie medicala, precum si alimente si bauturi care au fost consumate.
Interventii nefarmacologice utile in ameliorarea simptimatologiei:
- Limitarea alimentelor si bauturilor care pot produce simptomatologia
Anumite bauturi sau alimente pot determina iritarea vezicii. Se recomanda evitarea acestora, precum si evitarea consumului a mai mult de 200 ml lichid odata. Prin completarea unui jurnal al micitunilor pacientul poate observa care este alimental sau bautura care provoaca simptomatologia.
- Golirea vezicii – la fiecare mictiune se mai asteapta cateva secunde, apoi se incearca golirea vezicii
- Amanarea mictiunii – Incercati sa amanati urinarea cu un timp crescut treptat; incepeti cu cateva minute, apoi cresteti treptat timpul, dar fara sa apara disconfort sau pierderea de urina.
- Mictiunea programata – Incercati sa respectati un program al urinarilor, chiar daca nu apare senzatia de urinare – de exemplu la 2 sau 4 ore
- Exercitii pentru relaxarea musculaturii vezicale – exercitii rapide de contractarea si relaxarea musculaturii perineale de cateva ori atunci cand apare senzatia imperioasa de a urina; este posibil ca senzatia sa se amelioreze cu timpul
Frecventa incontinentei urinare creste cu varsta si poate fi de mai multe tipuri, in functie de modul de manifestare; de asemenea, poate avea cauze variate. Pentru a evidentia cauza unei incontinente urinare pot fi necesare consulturi interdisciplinare: Medicina Interna, Ginecologie, Urologie, Geriatrie, Neurologie, precum si diverse investigatii.
In Centrul Medical Panduri se pot realiza aceste consultatii, precum si ecografii, analize de laborator.
Dr. Gabriela Cirstescu
medic specialist Geriatrie