Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Ecografia in Centrul Medical Panduri

Publicat la data de 17-12-2014

Programarea ecografiilor se realizeaza, in medie, la 20 minute interval (timp mediu necesar efectuarii unei ecografii). Este totusi posibil ca acest timp sa fie depasit in anumite situatii, din cauza unor particularitati relevate in timpul examinarii unui pacient. Va cerem scuze pentru decalarea unei programari si va rugam, de asemenea sa aveti intelegere.

Ecografia
Metoda de diagnosticare prin ultrasunetele reflectate de diferitele structuri din organism, ecografia asigura o buna evaluare a starii de sanatate a organelor interne in care nu se afla aer. Ecografia masoara organele, arata forma si structura lor, dar nu da informatii despre functionarea lor. De aceea, de cele mai multe ori, diagnosticul se stabileste tinand cont si de alte examene sau analize de laborator. Metoda nu poate detecta structuri foarte mici (exista o „limita de rezolutie”), de regula aceasta e valabila pentru structuri mai mici de 3 mm.

Centrul Medical Panduri pune la dispozitia medicilor si pacientilor ecografe performante precum:  Voluson Expert (General Electric),  Acuson Antares (Siemens), Vivid si Lociq (General Electric).

Pregatirea prealabila a unei ecografii abdominale:

  • Se recomanda sa nu mancati cu cel putin 4-6 ore inainte de examinare, pentru ca stomacul sa fie gol si intestinul subtire sa nu fie dilatat, permitand astfel o viziualizare optima;
  • consumati lichide negazoase in ziua examinarii;
  • pentru examinarea abdomenului inferior nu urinati decat dupa examinare; 
  • la examinarea abdomenului inferior este recomandat ca pacientul sa bea 500 ml lichide negazoase, cu aproximativ o ora inainte de examinare, astfel incat vezica urinara sa fie plina, pentru vizualizarea optima a prostatei / uterului si a ovarelor.

Ecografia mamara este recomandabil a fi efectuata in primele 10 zile dupa menstra.
Ecografia transvaginala este recomandabil a nu fi efectuata in timpul menstrei. Ecografia Dopplervasculara are la baza efectul Doppler si da relatii asupra unor structuri aflate in miscare - studiul fluxului sanguin arterial sau venos.

Ecografia Doppler ofera informatii despre

  • structura peretilor vasculari - prezenta placilor de aterom la nivel arterial, tipul placilor de aterom, gradul de ingustare arteriala determinata de prezenta placilor cu valoare prognostica si terapeutica 
  • caracterele fluxului arterial si venos, cuantificarea gradului de stenoza
  • prezenta trombozelor venoase profunde si superficiale

Timpul necesar efectuarii ecografiei Doppler vasculara este mai lung decat al ecografiilor obisnuite, deci va rugam sa aveti rabdare in timpul examinarii!

Ecografia cardiaca (ecocardiografia) bidimensionala este o metoda imagistica de explorare a inimii, prin care se vizualizeaza pe un ecran sectiuni (felii) din inima, in aceste sectiuni putandu-se masura dimensiunile cavitatilor si peretilor cordului (atriul stang, ventriculul stang, atriul drept si ventriculul drept), dimensiunile vaselor mari care se varsa in inima (vena cava inferioara) si care pleaca din inima (aorta), precum si alte masuratori. Din aceste masuratori, cu ajutorul unor algoritmi speciali, se deduc date importante despre functiile inimii - functia sistolica (functia de golire a inimii) si functia diastolica (functia de umplere a inimii). In plus, ecografia cardiaca permite o fidela si sigura apreciere a morfologiei si functiei valvelor inimii (valva mitrala, valva aortica, valva tricuspida, valva pulmonara). Metoda Doppler adaugata ecografiei bidimensionale, permite masurarea vitezei sangelui in orice punct al inimii. Doppler-ul color permite transformarea fiecarei viteze dintr-un anumit punct al inimii, in culoare, sectiunea prin inima fiind afisata pe ecran sub diverse culori, in functie de viteza si sensul fluxului sanguin in fiecare punct. Nu in ultimul rand, ecografia mai permite si aprecierea pericardului (invelisul in care se gaseste inima).

Astazi se considera ca o ecocardiografie aduce informatie mult mai multa decat o consultatie obisnuita si practic nu se mai poate imagina cardiologia fara ecocardiografie. Deoarece pe o ecocardiografie bolile pot fi recunoscute cu mult inainte de a se manifesta prin vreun simptom, metoda poate ajuta la diagnosticul precoce al bolilor de inima. 

Contraindicatii ale examinarii ecografice 
Examenul ecografic nu are contraindicatii. Ecografia are un caracter nedaunator datorita faptului ca implica ultrasunete si spre deosebire de radiografie sau computertomografie care emit raze X. Exista putine restrictii sau precautii în utilizarea unui anumit tip de ecografie, pe care vi le poate comunica medicul dumneavoastr?.