Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Durerile osoase si musculare ("reumatismul") dupa infectia cu Covid-19

Publicat la data de 25-01-2021

 “Reumatismul” dupa infectia cu COVID

Simptomele infectiei cu SARS-CoV2 sunt similare gripei sezoniere. Totodata, pot aparea unele manifestari deosebite precum anosmia (lipsa mirosului), ageuzia (lipsa gustului), tulburari digestive, precum si complicatii pulmonare, cardiace, tulburari de coagulare (tromboze venoase sau arteriale, trombembolism pulmonar), manifestari neurologice si musculoscheletale.

Durerile musculare si articulare pot disparea in primele saptamani de la diagnostic. Dar exista si situatii in care suferinta articulara si musculara (‘reumatismul’) persista in ciuda tratamentului si vindecarii infectiei virale limitand activitatea zilnica a pacientului.

Este bine cunoscut faptul ca infectiile virale (precum virusul hepatitei B si C, parvovirusul, virusul Epstein-Barr, HIV), pot declansa manifestari musculare si articulare. Prin procese imunologice complexe, virusurile pot induce aparitia unor boli reumatologice de durata, uneori invalidante cu modificari articulare ireversibile. Aceste boli pot asocia o multitudine de complicatii cu implicarea altor sisteme din organism (cardiovascular, pulmonar, renal, digestiv). Diagnosticul precoce si tratamentul potrivit sunt foarte importante pentru a preveni aceste complicatii si pentru a creste calitatea vietii acestor pacienti.

Semnele si simptomele sugestive pentru o patologie reumatologica, care necesita investigatii specifice sunt:

  • Dureri si/sau tumefactii (edem, umflare) la nivelul articulatiilor,
  • Durere osoasa si/sau musculara insotita de slabiciune musculara persistenta fara o cauza evidenta (efort fizic, traumatism),
  • Asocierea altor simptome: oboseala, leziuni cutanate noi aparute, vasculita,
  • Antecedente de tromboze arteriale sau venoase, trombembolism pulmonar.

Nu amanati un consult de specialitate!

Dr. Diana Mazilu,

Medic specialist Reumatologie, doctor in medicina

Clinica Arcul de Triumf

Asistent universitar UMF “Carol Davila”, Spital Clinic Universitar “Sf. Maria”