Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Dieta cu limitarea intervalului de consum a alimentelor (intermittent fasting)

Publicat la data de 27-01-2020

Dieta cu limitarea intervalului de consum a alimentelor (intermittent fasting) - la indemana oricui

Un mic studiu pilot sugereaza ca limitarea ingestiei de alimente la o perioada de 10 ore zilnic promoveaza scaderea ponderala si imbunatateste anomaliile cardiometabolice la persoanele cu sindrom metabolic (minim trei criterii dintre: obezitate abominala, glicemie a jeun crescuta, trigliceride crescute, HDL colesterol scazut, tensiune arteriala crescuta). La studiu au participat 13 femei si 6 barbati cu sindrom metabolic, care au avut o perioada restrictionata la 10 ore pentru consumul de alimente, avand 14 ore de lipsa a consumului de alimente in fiecare noapte pentru 12 saptamani. Aceste persoane nu si-au modificat dieta obisnuita si nici nu au redus consumul caloric. Majoritatea aveau IMC de 33 Kg/m2, iar la sfarsitul celor 12 saptamani au avut o scadere de 3 % din greutatea initiala, aceasta insemnand o scadere cu 3% a IMC si a grasimii corporale (cu o scadere a grasimii viscerale de 3% si o scadere de 4% a circumferintei taliei).

Studiul a aratat ca persoanele participante au obtinut si efecte favorabile asupra unor parametri cardiometabolici:

  • Reducerea colesterolului total, LDL colesterolului si non HDL colesterolului
  • Reducerea tensiunii arteriale sistolice si diastolice
  • Reducerea hemoglobinei glicozilate la cei care aveau o glicemie a jeun crescuta la inceputul studiului

Consumul de alimente in mod neregulat, precum si consumul pe o perioada extinsa pe timpul celor 24 ore determina alterarea ritmul circadian, cu cresterea riscului de instalare a sindromului metabolic. 

Perioada limitata de hranire induce si mentine un ciclu de hranire/post care sustine ritmul circadian cu efecte benefice pe termen lung.

Sursa:  Intermittent Fasting Promotes Weight Loss, Improves Lipids - Medscape - Dec 05, 2019

Dr. Gabriela Cirstescu, medic geriatru

Clinica Arcul de Triumf