Dermatoscopia – metoda moderna si noninvaziva de examinare a pielii
Publicat la data de 10-07-2015
Dermatoscopia – metoda moderna si noninvaziva de examinare a pielii
Aspectul pielii este foarte important, atat din punct de vedere estetic, dar si pentru faptul ca reflecta starea de sanatate in general, dar si diverse afectiuni ale pielii. Multi dintre noi observa pe propria piele niste mici zone mai colorate. Acestea sunt alunite (nevi pigmentari), dar pot fi leziuni precanceroase (de exemplu keratoza actinica) sau chiar canceroase (melanom). Unele alunite se pot transforma in melanom, iar 20-25% dintre leziunile de keratoza actinica se pot transforma in forme de cancer de piele. Desi nu este cea mai frecventa forma de cancer al pielii melanomul este cel mai agresiv, astfel incat diagnosticarea precoce este extrem de importanta.
Dermatoscopia este un instrument extrem de util pentru dermatologi si chirurgi plasticieni pentru diagnosticarea precoce a melanomului malign; cu ajutorul acesteia acuratetea diagnosticului clinic creste cu pana la 35 %. De asemenea, cu ajutorul acestei metode pot fi diagnosticate si urmarite diverse leziuni pigmentare, contribuind la diagnosticarea leziunilor benigne fara a fi nevoie de biopsie.
Dermatoscopia este metoda de examinare a pielii ce utilizeaza microscopia aplicata pe suprafata pielii. Scopul principal este de a evalua leziunile pigmentare ale pielii (alunite, melanomul, leziuni precanceroase), dar poate fi utilizata si pentru diagnosticarea leziunilor nepigmentare, precum psoriazis, eczema, lichen plan, lupus eritematos, afectiuni ale unghiilor si parului (de exemplu in alopecie), etc.
Este o tehnica noninvaziva, care utilizeaza lentile cu mare capacitate de marire (de 10 ori), precum si un sistem de iluminare puternica. Acestea permit examinarea structurii si aspectului pielii, iar medicul poate folosi informatii despre culoare, simetrie, uniformitate, distribuirea pigmentului, vascularizatie, marginile leziunii, prezenta ulceratiilor.
Pentru a putea stoca imaginile, cat si pentru urmarirea in dinamica a leziunilor se poate utiliza un sistem de captura a imaginilor (aparat de fotografiat sau videodermatoscop), care apoi sunt stocate pe calculator.
In cazul in care remarcati o modificare a aspectului pielii intr-o anumita zona, in cazul in care o alunita cunoscuta de mult timp isi schimba aspectul este necesara examinarea leziunii de catre medicul dermatolog, care va utiliza dermatoscopul pentru cresterea acuratetii diagnosticului.
Medicul dermatolog, in urma dermatoscopiei, poate recomanda urmarirea leziunii la un anumit interval, poate recomanda biopsia si diverse alte investigatii.
In Centrul Medical Panduri se utilizeaza dermatoscopul Heine Delta 200, la care poate fi atasat un aparat de fotografiat, pentru fotografierea imaginilor de interes. Consultatiile de Dermatologie, cat si dermatoscopiile sunt realizate de dr. Cristina Pana si de catre dr. Vlad Voiculescu.