Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Recomandari pentru prevenirea infectiei cu noul Coronavirus

Publicat la data de 07-04-2020

  1. Spalati-va mâinile de multe ori

Spalarea si dezinfectarea mâinilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia. Mâinile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru mâini pe baza de alcool de 60%.

       2. Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute

Mentineti distanta de cel putin 1 metru între dumneavoastra si alte persoane, în special când acestea tusesc, stranuta sau au febra

       3. Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas si gura, astfel incat evitati atingerea daca nu v-ati spalat bine mâinile.

Mâinile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspândidu-se in tot corpul .

       4. Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti

Daca aveti infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita sau într-un servetel de unica folosinta, purtati masca de protectie si spalati mainile. Daca in momentul în care tusiti va acoperiti gura cu mâinile ,puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti în contact.

      5. Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul

Momentan, nu exista cercetari stiintifice  care  evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele functioneaza doar  impotriva bacteriilor, nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaza antibiotic ca si metoda de tratament, decât în cazul în care se constata si o infectie bacteriana.

       6. Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool

Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanti ce contin, clor, înnalbitori, etanol de 75%, acid paracetic.

       7. Utilizati masca de protectie doar în cazul în care suspectati ca sunteti bolnav sau în cazul în care acordati asistenta persoanelor bolnave

UTILIZAREA MASTII DE PROTECTIE – ajuta si limiteaza  raspândirea virusului dar trebuie sa fie folosita împreuna cu celelalte masuri de igiena printre care splarea mâinilor pentru cel putin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi masti de protectie suprapuse una peste alta.

       8. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

       9. Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile

      10. Animalele de companie nu transmit coronavirus

SURSA INFORMATIILOR: COLEGIUL MEDICILOR BUCURESTI