Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Lupta impotriva cancerului mamar !

Publicat la data de 31-05-2017

Lupta impotriva cancerului mamar !

  Ne sfatuieste   Dr. Dumitrescu Silvia, Medic Primar Obstetrica – Ginecologie, Competenta Ecografie Obstetricala si Ginecologica, Colposcopie

Cancerul mamar (neoplasmul mamar)  este cel mai frecvent tip de cancer la femeie, ocupand locul 2 dupa bolile cardiovasculare si fiind mai frecvent in Romania decat cancerul colorectal si cervical.

Actual, in Romania nu exista un protocol bine definit in privinta acestei patologii. Educatia medicala corecta este de importanta vitala pentru depistarea precoce a acestei patologii cu mortalitate ridicata in stadii avansate.

 Rata de diagnostic  la femei  este 10.000 cazuri noi / an cu mortalitate de 36% ( > 31% fata de media mondiala) cu  incidenta de 28 cazuri la 100.000 femei, in crestere fata de anul 1960 cand rata era de 11 cazuri /100.000 femei.        

Acest tip de cancer poate apare la orice varsta dar mai frecvent apare la varste peste 60 – 70 ani, 85% din femeile diagnosticate au varsta peste 40 ani. Femeile cu varsta intre 20-30 ani diagnosticate cu acest tip de cancer au o boala mult mai agresiva.

Factorii de risc  implicati in cancerul mamar sunt :

-        Nonfamiliali – Endogeni :  Hiperestrogenism , menarha (prima menstra) sub varsta de 12 ani, menopauza la peste 50 ani, nuliparitatea ( nr. de nasteri zero), obezitatea mai ales in menopauza, triada obezitate – hipertensiune arteriala – diabet zaharat, modificari fibrochistice proliferative +/- atipii , cancerul de san, deficitele imunologice

-        externi ( de mediu) : radiatii -  ionizante  - boala Hodgkin, radioterapie in cancerul mamar, razele ultravioletele , dieta bogata in protein si lipide, consumul de dulciuri si de alcool, nivelul ridicat de trai, stressul cronic, rasa alba si etnicitatea.

Terapiile hormonale ( contraceptivele orale combinate) pot creste riscul de cancer mamar.

Mutatiile patogenice la nivelul genelor BRCA 1 si BRCA2 cresc riscul de cancer mamar la femei cu 40 – 87 % comparative cu riscul de 8 %  la femeile sanatoase. De asemenea, aceste mutatii cresc riscul cu pana la 64% pentru al doilea cancer mamar, fata de riscul uzual de 11% .

Ce trebuie sa retinem!

In primul rand, pacientele care trebuie sa se investigheze constant indeplinesc urmatoarele  criterii:

  1. Varsta  peste 40 ani
  2. Antecedente de cancer mamar in familie : ruda de gr I cu cancer mamar
  3. Antecedente personale patologice obstetricale: IP > 35 ani , cancer de san, endometrial sau de ovar in antecedente , mastopatie fibrochistica proliferativa
  4. Obezitate
  5. Deficit imunologic
  6. Expunere la radiatii
  7. Dieta bogata in grasimi

Factorii de protectie pentru cancerul mamar :

•        IP < 18 ani, risc 1/3 IP . 35 ani

•        Suprimarea functiei ovariene

•        Lactatie prelungita

•        Exercitii fizice regulate

•        Abstinenta la  alcool si dieta saraca in grasimi

•        Castig ponderal minim intre 18 ani si menopauza

•        Chemopreventie ( retinoizi, antiestrogeni – experimental)

Ce facem practic ?

•        Consult ginecologic periodic

•        Screening al cancerului mamar

Dr. Dumitrescu Silvia, Medic Primar Obstetrica – Ginecologie, Competenta Ecografie Obstetricala si Ginecologica, Colposcopie, Clinica Panduri, Str. Dr. Ioan Athanasiu Nr. 34, sector 5, Bucuresti

Pentru programari in Clinica Panduri poti suna la  Telefon: 021. 410. 25. 43 / 021. 99. 01