Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Managementul bufeurilor de caldura (simptome vasomotorii) cu sau fara estrogeni

Publicat la data de 31-07-2015

Managementul bufeurilor de caldura (simptome vasomotorii) cu sau fara estrogeni

Cel mai eficient tratament pentru simptomele vasomotorii (bufeurile de caldura) din menopauza este acela hormonal (MHT – menopausal hormone therapy), cu estrogeni. Beneficiile depasesc riscurile la femeile simptomatice cu varsta sub 60 ani si pana la 10 ani dupa menopauza. Estrogenii in fomula unica se administreaza doar la femeile histerectomizate. Preparatele de progesteron se adauga la femeile nehisterectomizate pentru a reduce cresterea riscului de hiperplazie endometriala si de cancer, care apare la actiunea estrogenilor. Principalele cai de administrare sunt: orala si transdermala (plasture sau gel).

Majoritatea preparatelor de progesteron sunt administrate oral, dar norethisterone si levonorgestrel pot fi administrate sub forma de plasture transdermal, in combinatie cu estradiol. Levonorgestrel poate fi eliberat direct in uter printr-un dispozitiv intrauterin.

Nu este recomandata utilizarea de hormoni bioidentici.

Mai nou aprobat este un modulator selectiv de estrogen – Bazedoxifene, care se recomanda in locul progestogenului combinat cu un estrogen. De asemenea, se foloseste Tibolone, care este un steroid sintetic, ai carui metaboliti au efecte estrogenice, progestogenice si antiandrogenice.

Pentru stabilirea dozei minime necesare se tine seama de controlul simptomelor; femeile cu insuficienta ovariana prematura au nevoie de doze mai mari de estrogeni pentru a controla simptomele vasomotorii decat femeile in menopauza. Tratamentul va fi continuat pana la 5 ani, daca nu mai sunt simptome (cu exceptia femeilor cu insuficienta ovariana prematura). Unele femei nu vor mai avea simptomele vasomotorii, dar altele pot avea aceste simptome pe termen lung.

Nu exista niste limite stricte pentru durata tratamentului hormonal. In absenta contraindicatiilor poate fi urmat atat timp cat beneficiile depasesc riscurile, iar decizia trebuie luata doar analizand situatia fiecarei femei in parte. Pentru balanta risc beneficiu au importanta doza, tipul preparatului si calea de administrare; de exemplu riscul de tromboembolism venos este mai redus pentru preparatele transdermale comparativ cu cele orale.

Estrogenul necontrabalansat de progesteron nu creste riscul de cancer mamar, iar utilizarea progesteronului sau a dihidroprogesteronului comparativ cu progestogenii este asociata cu reducerea riscului de cancer mamar si de tromboza venoasa.

Terapiile nonestrogenice pot fi utilizate de femei care nu doresc sa ia preparate estrogenice sau care au contraindicatii (istoric personal de cancer mamar sau de tromboembolism venos). Cateva studii au aratat ca pot fi eficiente impotriva bufeurilor de caldura urmatoarele: paroxetina, fluoxetina, citalopram, venlafaxina, desvenlafaxine, clonidina, gabapeptina. Totusi eficienta lor este mai redusa decat a terapiei hormonale. Trebuie tinut seama de faptul ca paroxetina si fluoxetina, datorita efectului lor de inhibare a citocrom P4502D6, scad metabolismul tamoxifenului, cu reducerea efectului sau anticancer.

Alte metode de terapie a simptomelor vasomotorii, precum blocarea ganglionului stelat sau utilizarea hormonilor androgeni sunt controversate. Terapia cu testosteron pare sa nu creasca riscul de cancer mamar.

Neves-e-Castro M, et al. EMAS position statement (2015)

Pentru aceasta simptomatologie suparatoare (in special bufeurile de caldura), precum si alte manifestari din perimenopauza si menopauza este necesara evaluarea de catre medicul ginecolog. In clinica Arcul de Triumf ofera consultatii: dr. Stefanescu Andreea, dr. Grigoriu Corina, dr. Dumitrescu Silvia, dr. Rotaru Octavian, dr. Albu Simona, dr. Diaconu Cristina, dr. Popovici Liviu. In clinica Panduri ofera consultatii: dr. Dumitrescu Silvia, dr. Ionescu Almeria, dr. Giuvelea Cristina