Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Bolile alergice afecteaza calitatea vietii pacientilor

Publicat la data de 12-03-2018

Bolile alergice afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientilor.

Reactia alergica reprezinta un raspuns inadecvat al organismului, manifestat prin simptome diferite, atunci cand vine în contact cu anumite componente din mediul extern. Termenul de alergie provine din limba greaca, unde „allos“ inseamna devierea de la normal a organismului.

Alergiile, fenomen ce se manifesta la nivel mondial, atunci cand sunt ignorate au un impact negativ semnificativ, scazand drastic calitatea vietii prin: tulburari afective,  de randament fizic si intelectual, afectând puterea de concentrare, calitatea somnului, puterea de a invata, productivitatea, astfel reprezentand un potential pericol de accidente de munca.

Principalele afectiuni alergice cu o arie larga de raspandire sunt rinita alergica, astmul bronsic, conjunctivita alergica, dermatita atopica, de contact, urticaria,  reactiile de hipersensibilitate medicamentoasa si  reactiile anafilactice.

In prezent manifestarile alergice au  anumite particularitati: sunt  mai frecvente, mai complexe,  mai severe si mai persistente atat din cauza stilului de viata modern, dar si in contextul actual al modificarilor climatice globale, ca urmare acestea  trebuie  examinate de catre medic in vederea stabilirii unui diagnostic corect si a unei scheme de tratament adecvata, nefiind  recomandat  autotratamentul.

Diagnosticul pozitiv al alergiilor se face prin:

1.Testare cutanata prick: cel mai frecvent utilizata, rezultatul fiind obtinut în 15-20 minute. Aceasta necesita indicatie si supraveghere de specialitate fiind efectuata dupa evaluarea istoricului pacientului, analizarea expunerii la alergeni si la alti factori declansatori sau de agravare a simptomatologiei, evaluarea conditiilor de viata, a dietei, tratamentelor efectuate anterior, eventuale reactii adverse sau de hipersensibilite medicamentoasa,  examenul clinic obiectiv si evaluarea prealabila a parametrilor cardiovasculari, functionali respiratori, precum si a patologiei asociate. Este o metoda neagresiva si nedureroasa care evidentiaza sensibilizarea mediata imunologic, nu boala, fiind evaluata intotdeauna de catre specialist in context clinic.

2. Testele Ig E specifice din sange sunt o alternativa de diagnostic pentru pacientii  aflati în perioade de control deficitar al afectiunilor alergice, cu anumite patologii asociate sau aflati in situatii de urgenta, situatii in care testarea cutanata prick reprezinta un risc nejustificat pentru starea de sanatate a acestora.

3. Testarea functiei pulmonare prin spirometrie este indicata in special pacientilor cu rinita si rinosinuzita alergica si consta in masurarea volumelor si debitelor de aer vehiculate pulmonar la un moment dat. Aceasta metoda evidentiaza mai ales obstructia cailor respiratorii, severitatea si reversibilitatea obstructiei la tratament bronhodilatator. Este esentiala pentru diagnosticul si evaluarea severitatii astmului bronsic.   

4. Alte investigatii clinice si  paraclinice specifice  care vin in completarea, respectiv sustinerea  tabloului clinic existent.

Echipa noastra este alaturi de dumneavoastra pas cu pas in efectuarea  demersurilor necesare  stabilirii unui diagnostic corect, a metodelor de profilaxie adecvate si schemelor de tratament personalizate.

Dr. Daniel Cristina Elena, Medic Specialist Alergologie si Imunologie clinica in Clinica Arcul de Triumf, Str. Clucerului nr.55, Tel programari 021.99 01