AMETEALA - UN SIMPTOM CARE NECESITA O VIZITA LA MEDIC
Publicat la data de 11-08-2015
AMETEALA - UN SIMPTOM CARE NECESITA O VIZITA LA MEDIC
Atunci cand un pacient vine la medic si-i spune ca ameteste, acesta il roaga sa-i descrie cat mai exact aceasta stare de ameteala .
Unii pacientii descriu ameteala ca:
- o senzatie de prabusire, de a nu se putea tine pe picioare, de lesin - de obicei este vorba de o lipotimie
- altii spun ca au simtit dificultate in mentinerea echilibrului si ca se invartea totul in jur – astfel este descris vertijul
In oricare din cele doua situatii medicul va intreba care au fost circumstantele aparitiei, cat a durat, ce alte simptome au insotit ameteala, daca s-a repetat.
Cele doua situatii descrise sunt cele mai frecvente si ambele, in functie de simptomele insotitoare, dar mai ales de anumite elemente aparute la examinarea clinica si in urma diverselor investigatii, pot semnifica probleme medicale grave asociate cu:
1. punerea vietii in pericol;
2. accidente precum caderea, care poate avea consecinte de temut: traumatismul cranian sau diverse fracturi;
3. scaderea calitatii vietii: prin suferinta sau prin limitarea activitatilor si a mobilizarii, pentru a preveni aparitia ametelii
Din pacate persoanele cele mai afectate de consecintele atat de grave ale ametelilor sunt varstnicii.
Ameteala de tip lesin sau lipotimia inseamna o scadere a perfuziei sanguine la nivelul creierului, care poate fi produsa de: hipotensiunea ortostatica(aparuta atunci cand suntem in picioare) sau postprandiala (dupa o masa), diverse tulburari ale ritmului cardiac, deshidratare, diverse medicamente, anemie, hipersensibilitatea sinusului carotidian, sindromul de furt subclavicular, etc.
Aceste cauze sunt mai frecvente la varstnic. Multe dintre aceste probleme pot determina chiar pierderea constientei, nu doar ameteala.
Pe langa afectiunea care a produs ameteala trebuie luat in considerare si pericolul de cadere si consecintele acesteia.
Vertijul inseamna, de obicei, afectarea sistemului vestibular (care dirijeaza echilibrul), la nivelul urechii sau la nivelul structurilor cerebrale. Cele mai frecvente forme de vertij sunt: vertijul paroxistic postural benign - cel mai comun, vertijul Meniere, labirintita, nevrita, dar si un accident vascular tranzitor sau constituit se poate manifesta prin vertij; de asemenea unele medicamente pot produce vertij.
La varstnici cea mai frecventa cauza este vertijul postural benign, care se manifesta prin senzatia de rotire a lucrurilor din jur la schimbarea pozitiei capului (de obicei la ridicarea din pat sau la asezarea in pat), cu durata sub 1 minut, dar repetat.
Specialitatile medicale care ar putea evalua aceasta simptomatologie ar putea fi: Cardiologia, Neurologia, ORL, Geriatria, dar adesea diagnosticul necesita abordare multidisciplinara.
Investigatii utile in caz de ameteala: monitorizarea tensiunii arteriale si EKG – tip Holter 24 ore, automonitorizarea tensiunii arteriale si a pulsulsului, electrocardiograma, ecografia cardiaca, diverse analize de laborator, ecografia Doppler arterial carotidian, anumite manevre diagnostice, diverse investigatii specifice ORL, electroencefalograma, CT sau RMN cerebral, etc.
Persoanele care au stari de ameteala repetate trebuie sa se adreseze medicului de familie.
Ce ar trebui sa facem atunci cand apare ameteala?
- sa retinem circumstantele in care a aparut simptomatologia, cat timp a durat, daca se repeta
- sa informam medicul despre toate medicamentele care le luam
- ca si sfaturi de interventie:
- In cazul aparitiei pentru prima data – persoana trebuie sa se aseze in pat, in pozitie lateral (mai ales daca apare si greata)
- Vor fi evitate miscarile bruste de pozitie a corpului (ridicarea brusca de pe pat, de pe toaleta, rotatia brusca a capului, etc)
- In vertijul postural benign se pot evita circumstantele declansatoare si se vor realize exercitii care pot ameliora aparitia vertijului (individual sau sub indrumarea unui kinetoterapeut, la indicatia medicului)
- Evitarea unor medicamente care pot determina vertij
In cele doua clinici ale Centrului Medical Panduri va stam la dispozitie cu:
- consultatii in specialitatile: Cardiologie, Neurologie, ORL, Geriatrie, Medicina Interna, Oftalmologie
- analize de laborator
- ecografie cardiaca si Doppler carotidian
- electrocardiograma
- Holter TA si EKG
Dr. Gabriela Cirstescu
Medic geriatru