Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Alergiile sezoniere

Publicat la data de 10-07-2015

Alergiile sezoniere

Primavara este anotimpul in care apar mai frecvent manifestarile alergiilor sezoniere, datorita polenului pe care pomii si iarba le elibereaza in aer. Polenul este imprastiat in aer de vant. Nivelul cel mai mare de polen tinde sa fie dimineata, intre orele 5 si 10.

Dintre pomi, cel mai frecvent pot provoca reactii alergice stejarul, ulmul, mesteacanul, frasinul, plopul, nucul.

Polenul de la iarba poate provoca alergii incepand de primavara devreme, dar si pe parcursul verii. Iarba poate provoca alergii aproape pe tot parcursul anului si prin contactul direct cu aceasta. Cea mai cunoscuta alergie sezoniera este alergia de fan (provocata de iarba).

            Desi multa lume da vina si pe diversele flori, acestea nu provoaca alergii decat daca o persoana se apropie cu nasul direct in mijlocul florii. Unele buruieni polenizeaza primavara si pot provoca alergii.

            Manifestarile alergiilor sezoniere cuprind:

  1. Rinita alergica: stranut, secretii nazale, congestive nazala (“nas infundat”), mancarimi la nivelul nasului; la o persoana pot fi prezente doar unele dintre acestea sau un singur simptom predominant. Uneori este dificil de diferentiat o astfel de alergie de o raceala;
  2. Conjunctivita alergica: mancarime la nivelul pleoapelor, inrosirea marginilor pleoapelor, a ochilor, secretii la nivelul pleoapelor;
  3. Criza de astm bronsic: respiratie suieratoare, senzatie de sufocare.

Desi este dificil, cea mai buna metoda de a evita aparitia alergiei la polen este evitarea contactului cu polenul, care poate fi realizata prin:

  • Mentinerea ferestrelor inchise, mai ales in timpul diminetii si in zilele cu vant (doar pentru aerisire strict);
  • Evitarea activitatilor in aer liber intre orele 5 si 10 dimineata, precum si in zilele cu vant;
  • Mentineti inchise geamurile masinii in timpul mersului;
  • Mergeti in vacanta in perioadele cu polen in zone cu plaja la mare/ocean;
  • Evitati tunderea ierbii sau zonele cu iarba proaspat tunsa;
  • Uscarea rufelor in masina sau in interior.

Pentru a sti daca simptomatologia este determinata de o alergie si care este alergenul (substanta care provoaca alergia) responsabil este necesara o consultatie la medicul alergolog. Utile pentru diagnosticarea unei alergii sunt testele de provocare realizate cu diversi alergeni, precum si analizele de sange prin care se determina imunoglobulinele E specifice pentru anumiti alergeni. Medicul alergolog va poate prescrie un tratament adecvat, oral sau cu solutie intranazala. De asemenea, in cazul manifestarilor oculare este utila consultarea medicului oftamolog, iar in cazul manifestarilor respiratorii, a medicului pneumolog.

Centrul Medical Panduri va pune la dispozitie o gama variata de analize de sange, incluzand un test panel pentru 20 alergeni, dar si determinarea imunoglobulinelor E specifice pentru un numar de 44 alergeni frecventi. De asemenea, in clinica “Arcul de Triumf” puteti beneficia de consultatii in specialitatile Alergologie, ORL si Oftalmologie.