Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Durerile musculare si osoase pot semnala un deficit de vitamina D

Publicat la data de 16-01-2017

Durerile musculare si osoase pot semnala un deficit de vitamina D

Durerile musculoscheletale cronice si slabiciunea musculara pot fi urmarea unui deficit de vitamina D in organism. Un semn al deficitului de vitamina D ar putea fi durerea aparuta la presiune pe stern.

Studiile au aratat ca peste 90% dintre persoanele cu dureri musculoscheletale au deficit de vitamina D (25 OH Vitamina D sub 20 ng/ml). Exista, de asemenea, studii care au aratat faptul ca suplimentarea cu vitamina D poate ameliora durerea musculoscheletala.

Vitamina D este considerata a fi mai curand un hormon, care intervine in balanta calciului si fosforului in organism, dar mai ales in sanatatea oaselor si a musculaturii. Se pare ca deficitul de vitamina D ar avea si consecinte asupra echilibrului, nivelul optim al vitaminei D in organism avand rol in prevenirea caderilor si a fracturilor la persoanele mai varstnice.

Nu se recomanda un screening al nivelului de vitamina D la persoane asimptomatice sau fara risc de scadere a nivelului optim de vitamina D.

Nivelul vitaminei D  in organism se evalueaza printr-o analiza de laborator din sange (25 OH Vitamina D), recoltata dimineata, pe nemancate. Proba de sange se poate recolta in oricare dintre punctele de recoltare pe care le detine Centrul Medical Panduri, iar rezultatul poate fi ridicat in termen de 5 zile lucratoare.

Dr. Gabriela Cirstescu

medic specialist Geriatrie

Clinica Arcul de Triumf

Centrul Medical Panduri