Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Ce se intampla cu mine? Tulburarile mentale din perimenopauza

Publicat la data de 14-08-2019

Ce se intampla cu mine?

Tulburarile mentale din perimenopauza

Doamnele care se apropie sau au trecut de 50 de ani devin ingrijorate de anumite modificari pe care le sesizeaza in starea lor generala. Poate cea mai mare ingrijorare o provoaca lentoarea proceselor cognitive si tulburarile de memorie. Apare senzatia nu mai fac fata atat de usor la multiplele sarcini de serviciu si din gospodarie, avand un sentiment de coplesire in fata mai multor probleme. Uneori uita de anumite sarcini sau discutii, nu se mai pot concentra. Si apare intrebarea: Ce se intampla cu mine?

Nu este clar care sunt cauzele acestor modificari. Poate fi vorba de inaintarea in varsta, poate fi vorba de modificarile hormonale din perioada de perimenopauza (perioada dinaintea instalarii menopauzei), direct sau indirect, prin modificarile de dispozitie si ale somnului, pe care unele femei le pot avea.

Cel mai adesea in cadrul acestor tulburari mentale din perimenopauza este afectata memoria de scurta durata si memoria recenta: apar dificultati in amintirea unor nume, adrese, date.

Studiile arata ca aceste simptome ingrijoratoare nu sunt datorate unor leziuni degenerative permanente ale creierului si ca in perioada postmenopauza acestea pot chiar disparea.

Este important ca doamnele sa discute despre toate simptomele acestea cu medicul de familie, dar si cu medici specialisti (Ginecologie, Endocrinologie, Geriatrie, etc).

Este importanta monitorizarea diverselor simptome din aceasta perioada: tulburarile cognitive, de dispozitie si de somn, bufeurile si transpiratiile excesive, tulburarile de menstruatie, de troficitate genito-urinara, etc.

De asemenea, deoarece perimenopauza este o perioada de schimbari in organismul femeii, este recomandata adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos, cu atentie la dieta, miscare si exercitii fizice mai frecvente, evitarea fumatului, control medical periodic.

Centrul Medical Panduri va ofera consultatii in numeroase specialitati: Ginecologie, Endocrinologie, Geriatrie, Medicina Interna, Cardiologie, etc, avand suportul unui laborator performant.

Dr. Gabriela Cirstescu

Medic specialist Geriatrie

Clinica Arcul de Triumf