Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Prezentare procedura injectare toxina botulinica

Publicat la data de 17-12-2014

Toxina botulinica, a devenit in ultimii ani de neinlocuit in tratamentul anti-age. Aproximativ un sfert din toate interventiile estetice este reprezentat de injectarea de toxina botulinica. Acest succes incontestabil se explica prin rezultatele sale foarte bune, cu utiizarea unei tehnici neinvazive, eficace si legere, usor suportata de catre pacient. Astfel, in lume, 10 milioane de persoane benificiaza anual de aceasta tehnica simpla si eficace de lupta impotriva timpului.

Toxina botulinica actioneaza la nivelul ridurilor mimicii, diminuand contractiile muschilor responsabili de incruntarea fruntii, de aparitia „labei de gasca” de la coada ochilor, de ridurile de la nivelul nasului, barbiei si al gatului. Scopul injectarii toxinei botulinice este de a face pacientul sa fie multumit si sa-i satisfaca nevoile in proportii realiste. 

Au fost publicate studii care atesta ca persoanele care au fost tratate cu toxina botulinica la nivelul ridurilor de expresie a incruntarii si a supararii, au beneficiat printr-un efect de feedback facial, adica s-a observat diminuarea iritabilitatii, anxietatii si a stresului. 

In urma consultului de specialitate, medicul stabileste zona care urmeaza sa fie tratata, precum si doza de toxina botulinica utilizata, in functie de dorintele si necesitatile fiecarui pacient in parte. 

Rezultatele devin vizibile in cateva zile si se stabilizeaza in aproximativ 2 saptamani. Dupa prima injectare rezultatele vor dura in medie 3-6 luni, dupa care, incepand cu a doua sedinta durata se va mari la 6-8 luni. Nu se va injecta toxina botulinica la intervale mai mici de 3 luni, pentru a evita efectul de vaccin, cu aparitia rezistentei la produs.

In tratamentul ridurilor profunde care sunt prezente si in repaus, pot fi necesare utilizarea si a altor tehnici anti-age pentru optimizarea rezultatelor. Reactiile adverse la injectarea toxinei botulinice sunt tranzitorii si rare. Pot fi locale, cu aparitia eritemului (roseata), echimozelor (vanatailor) sau edemului la locul de injectare si care vor disparea in zilele ce urmeaza. Pot fi observate imperfectiuni ale rezultatului, care vor fi revizuite dupa 15 zile, dupa stabilizarea efectului toxinei botulinice. Pot aparea dureri de cap, oculare sau faciale tranzitorii, senzatie de tensiune la nivelul fruntii, dar care vor disparea in cateva zile. Ptoza (caderea) pleoapei superioare sau a sprancenei este foarte rara si va disparea in cateva saptamani. Alte complicatii exceptionale sunt uscaciune oculara, oboseala, vertij, sindrom gripal, alergie, uscaciune cutanata sau bucala. 

De fapt nu trebuiesc supraevaluate riscurile, dar trebuie sa fim constienti ca orice act medical inclusiv si injectarile la nivelul fetei comporta intr-o mica masura un risc prevazut. Acest risc poate fi diminuat substantial prin utilizarea unei tehnici corecte, adaptate fiecarui pacient, si efectuata de catre un medic specialist, competent, care va sti sa se ocupe de complicatii in caz ca acestea ar aparea.

Dr. Rodica Banciu
Medic specialist Chirurgie plastica 
si microchirurgie reconstructiva

new