Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Unele suplimente necesita prudenta in utilizarea in asociere cu anticoagulante sau inainte de interventii chirurgicale

Publicat la data de 23-03-2021

Unele suplimente necesita prudenta la utilizarea in asociere cu anticoagulante sau inaintea interventiilor chirurgicale

Suplimentele care contin sunatoare nu se asociaza cu anticoagulantele de tip Eliquis, Xarelto, Sintrom, deoarece aceasta fiind inductor al CYP3A4 scade cu 50% expunerea la astfel de anticoagulante (deci scade efectul anticoagulant).

Unele studii au aratat cresterea riscului de sangerare la utilizarea extractelor de Ginkgo biloba. Desi sunt studii care nu au confirmat cresterea riscului de sangerare in asocierea antiagregantelor, anticoagulantelor cu preparate continand Ginkgo biloba, exista totusi retinere in a le asocia, mai ales in administrarea de lunga durata.

Datorita efectului antiagregant al usturoiului s-a creeat o retinere in utilizarea suplimentelor sau extractelor din usturoi atunci cand pacientul necesita o interventie chirurgicala (asa cum au aratat unele studii), existand si studii care releva retinerea in asocierea produselor din usturoi cu medicamentele care intervin in coagulare.

Numeroase fructe si legume contin diversi componenti care pot afecta timpul de sangerare si pot avea efecte asupra elementelor ce intervin in procesul coagularii, acesta fiind motivul pentru care medicii chirurgi sau stomatologi recomanda inaintea interventiilor intreruperea consumului lor sau a suplimentelor care contin extracte. Pentru ca nu exista studii legate de asocierea acestora cu anticoagulante sau antiagregante, este recomandata prudenta in asociere, precum si atenta monitorizare. Un exemplu ar fi ghimbirul, cunoscut a avea efect antiagregant mai puternic decat aspirina, necesita prudenta in consumul lui sau a extractelor atunci cand este necesara terapie antiagreganta sau anticoagulanta, precum si inainte de interventii chirurgicale.

Numeroase alte suplimente sau vitamine sunt recunoscute, prin studii, a creste riscul de sangerare sau timpul de snagerare, astfel incat sunt de evitat inaintea interventiilor chirurgicale si posibil de evitat asocierea cu anticoagulante sau antiagregante. Enumar cateva mai frecvent utilizate: uleiul de peste (prin EPA), vitamina E, condroitina si glucozamina.

Recomandarea este sa comunicati oricarui medic care va ofera o consultatie toate medicamentele alopate din schema dumneavoastra de tratament, dar sa nu omiteti si enumerarea suplimentelor pe care le utilizati. De asemenea, este bine sa nu incepeti utilizarea unui supliment sau a unui medicament care nu necesita prescriptie medicala fara sa cereti opinia unui medic sau sa va informati asupra asocierilor recomandate/nerecomandate.

Dr. Gabriela Cirstescu

Medic primar Geriatrie si Gerontologie