Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Investigatii necesare in poliartrita reumatoida

Publicat la data de 05-01-2018

Investigatiile necesare in Poliartrita reumatoida ,

Dr. Simion Cristina, Medic Specialist Reumatologie in Centrul Medical Panduri

   Poliartrita reumatoida este o boala cronica inflamatorie ireversibila ce poate afecta atat articulatiile cat si structurile periarticulare ca tendoanele, muschii, bursele, iar pana la 40% din pacienti pot prezenta la debut sau in cursul bolii si afectarea unor organe ca plamanii, inima, sistemul vascular, ochii, pielea, oasele, sistemul neurologic, rinichii cat si sistemul hematopoietic.

   Manifestarile generale frecvente  sunt reprezentate de simptome nespecifice ca oboseala, dureri musculare, subfebrilitate, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate, depresie.

Este vital ca investigatiile si evaluarile la medicul dvs. Reumatolog  sa fie urmate strict de catre pacient pentru a fi indeplinite scopurile principale ale managementului bolii :

-          mentinerea capacitatii functionale complete cu pastrarea functiei articulatiilor,

-          stoparea activitatii bolii si a afectarii organelor,

-          mentinerea calitatii vietii, 

-          stoparea aparitiei leziunilor structurale ce duc la imposibilitatea prematura de autoingrijire,

-          scaderea riscului de mortalitate.

 

Ce urmarim  la debutul bolii ?

   Imediat ce diagnosticul bolii este cert este obligatorie evaluarea completa a starii generale de sanatate  a pacientului pentru a determina stadiul bolii, tratamentul  necesar - ca indicatii si contraindicatii cat si pentru a descoperi ce alte organe mai sunt afectate de boala. De asemenea, este definitoriu pentru alegerea tratamentului istoricul medical si medicatia anterioara cronica a pacientului.

 

Printre Investigatiile necesare la debutul bolii se numara :

-          Laborator : analizele uzuale (hemoleucograma completa, evaluarea functiei ficatului, evaluarea functiei rinichiului, ionograma, colesterol, lipide ), teste de inflamatie – VSH si CRP cantitativ,  precum si dozarea anticorpilor specifici : factor reumatoid, anticorpii anti CCP, ANA, dozarea vitaminei D, dar si evaluarea virusologica pentru Hepatita B, C, HIV etc.

-          Imagistica – ecografii articulare, radiografii conventionale de maini si antepicioare, radiografie pulmonara, ecografie abdominala, RMN - daca exista indicatie

-          Alte investigatii – spirometrie, ECG, osteodensitometrie, evaluare medicina interna si cardiologie. In functie de particularitatea pacientului pot fi necesare si alte investigatii.

Dupa bilantul initial, pe parcursul bolii este necesara repetarea periodica a anumitor investigatii din cele mentionate atat pentru urmarirea evolutiei bolii cat si pentru urmarirea unor potentiale efecte adverse ale tratamentului, precum si alte investigatii suplimentare daca de exemplu, este necesara schimbarea tratamentului.

Astfel, in general imagistic se recomanda repetarea  ecografiei articulare la 3-6 luni, a radiografiilor de maini si antepicioare la 1-2 ani, evaluarea osteodensitometrica anual / la 2 ani ( in functie de scorul densitometric), repetarea ecografiei abdominale anual, precum si un  bilant global al starii generale de sanatate efectuat de catre medicul Reumatolog  la 3 – 6 luni.

De asemenea, sunt necesare analize de laborator pentru evaluarea raspunsului la tratament si al potentialelor efecte adverse ale acestuia la 2 saptamani in primele luni, iar ulterior in medie la 3-6 luni.

 Recomand pacientilor sa se autoevalueze constant si sa comunice medicului curant Reumatolog  daca apar orice modificari in starea generala de sanatate de la ultima evaluare precum si medicamentele administrate chiar daca acestea nu au legatura aparent cu boala reumatologica.

Dr. Simion Cristina, Medic Specialist Reumatologie in cadrul Centrului Medical Panduri, Bucuresti