Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Indicatiile si contraindicatiile tratamentului cu Gerovital H3

Publicat la data de 28-07-2017

Indicatiile, contraindicatiile si precautiile in tratamentul cu Gerovital H3,

Aflam informatii utile despre tratamentul cu Gerovital H3 de la Dr. Gabriela Cirstescu, Medic specialist Geriatrie, Centrul Medical Panduri, Clinica Arcul de Triumf, Bucuresti

Gerovital H3, preparatul derivat din procaina dezvoltat de dna Profesor dr Ana Aslan (descoperit din 1949, dar omologat in 1957) a trecut proba timpului. A fost utilizat, se pare, in cei 60 de ani de la omologarea sa, de catre mai bine de 50 de milioane de oameni din toata lumea. De la inceput a fost contestat de catre unii, dar numeroase personalitati ale lumii l-au folosit. Uitat de catre multi dintre cei mai varstnici, necunoscut celor mai tineri, Gerovital H3 poate reprezenta o alternativa de tratament adjuvant in unele afectiuni, asa cum este precizat si in prospectul sau, care insoteste medicamentul comercializat acum de compania Zentiva. Printre indicatii se regaseste depresia usoara-moderata, sindroame parkinsoniene, artrozele, ateroscleroza sistemica, fiind util in prevenirea fenomenelor de imbatranire.

Terapia consta in alternarea unor cure de injectii intramusculare cu administrarea de drajeuri sau exclusiv terapie orala, in functie de indicatii.

Desi a fost utilizat de mult timp si de catre un numar mare de oameni, inceperea unei terapii cu Gerovital H3 se poate realiza doar sub indrumarea unui medic, dupa o evaluare amanuntita si dupa efectuarea unei testari a sensibilitatii la clorhidratul de procaina. Trebuie tinut seama si de faptul ca metabisulfitul de potasiu (unul dintre excipienti) poate provoca rar reactii grave de hipersensibilitate si bronhospasm. Pe langa necesitatea cunoasterii de catre medic a tuturor afectiunilor, a examinarii clinice, efectuarea unei electrocardiograme si a catorva analize de laborator este, de asemenea necesara. Medicul trebuie sa tina seama de toate medicamentele pe care persoana respectiva le are in schema de tratament, inclusiv suplimentele.

Contraindicatiile sunt relativ putine. Acestea sunt:

Ø  Hipersensibilitate la clorhidrat de procaina sau la oricare dintre excipienti

Ø  Hipotensiune arteriala severa

Ø  Tratament concomitent cu sulfamide (cu exceptia celor antidiabetice) si cu acetilcolinesterazice: neostigmina, ezerina (fizostigmina) si piridostigmina, deficit de colinesteraza

Ø  Epilepsie necontrolata medicamentos

Ø  Bloc atrioventricular de grad II sau III fara stimulator cardiac

Ø  Injectare intravasculara

Pe langa contraindicatii este necesar sa avem precautii in utilizarea Gerovital H3 in urmatoarele situatii:

Pacienti cu hipotensiune ortostatica. Indiferent daca se cunoaste existenta hipotensiunii ortostatice, chiar si la pacientii normotensivi sau la cei hipertensivi este necesara respectarea indicatiei de pastrare a pozitiei de clinostatism (intins pe pat) cel putin 15 minute dupa administrarea preparatului injectabil, precum si trecerea treptata la pozitia de ortostatism (ridicat in picioare). De aceea este important ca tratamentul injectabil sa fie administrat sub supravegherea medicului, in special la inceput.

Gerovital H3 trebuie administrat cu precautie, analizand raportul risc/beneficiu, la pacientii cu interval Q/T prelungit sau la cei care au in schema de tratament medicamente care prelungesc acest interval, deoarece aceste personae sunt predispuse la aritmii grave. Printre aceste medicamente se numara unele medicamente antiaritmice (procainamida, sotalol), antihistaminice (terfenadine, astemizole), antidepresive si antipsihotice (haloperidol, thioridazine, chlorpromazine, ziprasidone, risperidone, citalopram, amitriptiline, fluoxetin, doxepin), antibiotice (levofloxacin, moxifloxacin, eritromicina, claritromicina), antifungice, etc.

Chiar daca nu s-a demonstrat efectul carcinogen pentru clorhidratul de procaina Gerovital H3 nu se recomanda pacientilor cu cancer.

Nu se recomanda administrarea in timpul sarcinii si alaptarii.

In clinica Arcul de Triumf puteti beneficia de evaluare, consiliere, testarea sensibilitatii, indicatia si efectuarea tratamentului cu Gerovital H3.

Dr. Gabriela Cirstescu, Medic specialist Geriatrie, Centrul Medical Panduri, Clinica Arcul de Triumf

Puteti efectua programari la Dr. Gabriela Cirstescu in Clinica Arcul de Triumf , Adresa : Str. Clucerului nr.55 sect.1 Bucuresti

Tel. programari : 031. 101. 30. 01 / 021 99 01