Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Forta de strangere a mainii si afectarea cognitiva

Publicat la data de 23-01-2020

Este mai probabil ca varstnicii cu forta de strangere a mainii scazuta sa aiba o tulburare cognitiva decat cei cu cu forta de strangere mai mare. Aceasta este concluzia unui studiu finantat de NIA (National Institute on Aging). Fiecare scadere de 5 kg a fortei de strangere a fost legata de o sansa cu 10% mai mare de a avea o tulburare cognitiva.  

Odata cu inaintarea in varsta se pierde masa musculara, apar alterari in zone ale creierului care coordoneaza miscarile, aceleasi zone fiind implicate si in functiile cognitive. Atunci cand tulburarile cognitive apar, functiile neuronale si motorii necesare pentru efectuarea testului de forta de strangere pot fi alterate.

Este nevoie de noi studii pentru a explora conexiunea dintre forta de strangere a mainii si tulburarile cognitive. In cazul in care va fi validat, testul fortei de strangere va fi un instrument simplu de folosit de catre medici pentru diferentierea tulburarilor cognitive de declinul normal legat de varsta.

In cabinetul de Geriatrie din Centrul Medical Panduri masurarea fortei de strangere face parte din evaluarea standard a pacientului varstnic. Masurarea fortei de strangere este utila si pentru diagnosticarea sarcopeniei (scaderea de masa si forta musculara care apare la o parte din varstnici).

Dr. Gabriela Cirstescu, medic geriatru

Clinica Arcul de Triumf