Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Contraceptia in perimenopauza

Publicat la data de 07-08-2015

Contraceptia in perimenopauza (perioada dinainte si imediat la menopauza)

Desi fertilitatea scade cu inaintarea in varsta, nu apare si sterilitatea. Femeile pot ramane insarcinate si la 50 ani. Din acest motiv contracceptia in perioada de perimenopauza este importanta. Nu exista contraceptive contraindicate doar in baza varstei femeii. Contraceptia la femeile aflate in aceasta perioada are riscuri specific, precum si beneficii si ambele trebuie atent cantarite.

Sfatul general valabil este de a utiliza contraceptia 2 ani dupa ultima menstruatie la femeile sub 50 ani si 1 an la cele de peste 50 ani. Ultima menstruatie poate fi dificil de identificat la femeile care urmeaza un tratament hormonal secvential (produce sangerare ciclica) sau la cele care utilizeaza dispozitiv intrauterin cu levonorgestrel (produce amenoree). Nivelul ridicat de FSH nu reprezinta un indicator sigur de infertilitate la femeile care utilizeaza terapia hormonala.

Alegerea metodei de contraceptie trebuie sa ia in consideratie criteriile medicale de eligibilitate individualizate pentru fiecare femeie. Toate contraceptivele (comprimate, plasturi, inele vaginale) pot fi utilizate de femei fara factori de risc cardiovasculari sau trombotici.

Vor fi utilizate cu precadere contraceptive orale combinate (COC) de generatia a doua, cele din generatiile 3 si 4 fiind rezervate unor indicatii speciale.

Terapia hormonala de menopauza (MHT) nu este contraceptiva. Femeile care utilizeaza MHT pot folosi metode de bariera (prezervative,), spermicide si dispozitive intrauterine cu cupru. In postmenopauza femeile vor continua sa utilizeze prezervativele ca metoda de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala. Femeile aflate in terapie hormonala pot utiliza contraceptive bazate doar pe progesteron, daca regimul de terapie hormonala include progesteron aditional estrogenului, pentru a asigura protectia endometrului.

Neves-e-Castro M, et al. EMAS position statement (2015)