Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Afectiunile frecvente ale glandei tiroide

Publicat la data de 22-12-2017

Afectiunile tiroidiene frecvente

Ne vorbeste de cele mai frecvente afectiuni ale  glandei tiroide Dr. Coles Diana, 

Medic Primar Endocrinologie, Medic Specialist Diabet zaharat, boli metabolice si nutritie,

Competenta Ecografie tiroidiana     

Clinica Arcul de Triumf - Str. Clucerului nr. 55 sect.1 Bucuresti,  Tel. programari : 031. 101. 30. 01 / 021 99 01

 

Glanda tiroida este predispusa la diverse afectiuni, unele dintre ele fiind frecvent intalnite.

Acestea pot fi:

 [1] legate de producerea hormonilor tiroidieni fie in exces (hipertiroidismul) sau deficitul de hormoni tiroidieni  ( hipotiroidismul).

[2] legate de cresterea in volum a glandei tiroide, ceea ce se numeste gusa, de diverse grade si in unele situatii pot determina compresie pe structurile anatomice ale gatului sau poate fi sesizata doar ca o simpla modificare de dimensiune la nivelul gatului.

 [3] formarea de noduli tiroidieni

 [4] cancerul tiroidian

Gusa

Reeprezinta cresterea in volum a glandei tiroida, uneori cresteri dramatice. Deseori este necesara excizia chirurgicala fie din motive cosmetic fie, cel mai adesea din cauza compresiei pe structurile gatului – trahee si esofag determinand dificultate la respiratie sau la inghitit. Exista si situatii cand gusile sunt extensive si cresc spre torace cand de asemenea determina compresie.

Nodulul tiroidian

50% din populatie prezinta un nodul in glanda tiroida, majoritatea fiind insa noduli benigni. Ei pot si solitari sau mai multi si se foloseste termenul de gusa polinodulara. Exista cateva caractere ecografice sugestive pentru malignitate. In situatia in care nodulul are caractere de suspiciune maligna este necesara efectuarea punctiei biopsie cu ac fin sau se intervine chirurgical pentru excizie. Nodulii tiroidieni nu au un tratament specific medical.

Hipertiroidismul

Reprezinta excesul de hormoni tiroidieni ca urmare a unui exces de functie tiroidiana. In aceasta situatie tratamentul este fie cu medicatie antitiroidiana de sinteza, fie Iod radioactiv sau in unele situatii solutia este interventia chirurgicala, fiecare metoda avand avantaje si dezavantaje. Simptomele sunt astenie fizica, scadere ponderala importanta, cu apetit crescut, palpitatii, transpiratii, agitatie, hiperactivitate, intoleranta la caldura; poate aparea agravare boli cardiace.

Tiroiditele

Reprezinta un proces inflamator al tiroidei, si pot fi cronice (cele mai frecvente, de cauza autoimuna) sau subacute, rar exista si forme acute. In formele cronice functia tiroidiana poate fi normala sau scazuta (hipotiroidie); tiroida poate fi de dimensiuni mici, normale sau crescute (gusa), cu compresie locala sau nu; hipotiroidia se poate manifesta prin oboseala cronica intoleranta la frig, tegumente uscate, constipatie, agravare boli cardiace. Formele subacute se pot prezenta specific dupa un episode recent de infectie virala in sfera ORL, cu durere la nivelul tiroidei, febra sau subfebra, cu sau fara semne de hipertiroidism (palpitatii, tremor al mainilor, eventual scadere ponderala)

Cancerul tiroidian

Se prezinta intotdeanuna sub forma unui nodul tiroidian, cu caractere ecografice specifice, fara o simptomatologie evidenta de cele mai multe ori, cu mici exceptii (cancer anaplazic, carcinom medular), formele histologice comune avand insa un prognostiv forte bun in situatia unui diagnostic corect si a unei atitudini terapeutice corecte. 

Dr. Coles Diana, 

Medic Primar Endocrinologie, Specialist Diabet zaharat, boli metabolice si nutritie, Competenta Ecografie tiroidiana in Clinica Arcul de Triumf