Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Prezentare procedura injectare acid hialuronic

Publicat la data de 17-12-2014

Acidul hialuronic este un produs de referinta utilizat in restaurarea volumelor si a conturului la nivelul fetei, precum si in umplerea ridurilor, depresiunilor si a cicatricilor.

Acidul hialuronic este un polisaharid natural, prezent in mod normal in organismul uman. La nivelul pielii el formeaza matricea in care sunt incluse fibrele elastice si colagenul. El confera pielii suplete, hidratare si elasticitate, dar cu varsta, concentratia sa scade, astfel incat la 40-50 de ani avem cu 50% mai putin. Acest fapt duce la deshidratarea pielii si favorizeaza aparitia ridurilor. 

Tratamentul cu injectare de acid hialuronic poate fi efectuat incepand cu 30-35 de ani, dar poate fi realizat si inainte de acesat varsta, atunci cand se doreste a oferi mai mult volum buzelor sau pometilor. Tratamentul poate fi facut cu succes la nivelul intregii fete, precum si a altor parti ale corpului, dar regiunile pentru care acesta este cel mai des solicitat sunt buzele, pentru recapatarea senzualitatii, santurile nazolabiale, precum si pometii, pentru efectul de lifting. Restaurarea volumelor si a formelor la nivelul fetei este o adevarata provocare, care necesita o viziune artistica din partea medicului, care va oferi armonie, ameliorarea aspectului fetei si aducerea satisfactiei pacientului. Jocul de lumini si umbre denota anii care au trecut. Toate depresiunile, lipsa de volume, ridurile, dau aspectul de fata obosita. Corectia conturului, restabilirea volumelor ofera luminozitate si o aparenta mai odihnita.

Daca ridurilor si lipsei de volum li se asociaza si o ptoza (cadere) importanta a tesuturilor la nivelul fetei, dupa injectare unele probleme nu vor disparea complet, dar cu toate acestea aspectul se va ameliora considerabil. In aceste cazuri, pentru obtinerea unor rezultate superioare este binevenita asocierea altor tehnici medico-chirurgicale cum ar fi liftingul cervico-facial, blefaroplastiile, peelingul, tratamentul laser, dermabraziunea.

Tratamentul va fi stabilit in timpul consultatiei si va fi in functie de regiunea tratata, de dorintele si de necesitatile pacientului. Injectarea se face dupa aplicarea in prealabil a unei creme ce contine un anestezic local, in scopul diminuarii disconfortului resimtit.

Rezultatul final poate fi observat peste cateva saptamani. Acidul hialuronic este un produs biodegradabil si corectia obtinuta este temporara. Pentru a reinnoi efectul este necesara reinjectarea produsului. Efectul va dura de la 4 luni la aproximativ doi ani, in functie de zona tratata, de tipul de piele al pacientului, de expunerea la stress, fumat, soare si alte noxe. Reactiile adverse sunt rare si reversibile. Astfel, imediat dupa injectare pot aparea echimoze (vanatai), eritem (roseata), edem, durere, prurit (mancarime), foliculita , puseu herpetic. Acestea dispar in cateva zile. La distanta in timp pot aparea pigmentari, inflamatii, granuloame, alergii, cu disparitie progresiva si in totalitate. Au fost descrise cateva cazuri de eritem persistent timp de cateva saptamani, de abces sau de necroza cutanata localizate pe un punct de injectare. 

De fapt, nu trebuie supraevaluate riscurile, dar pacientul trebuie sa fie informat ca orice act medical, inclusiv injectarile de acid hialuronic prezinta intr-o mica masura un risc potential. Acest risc poate fi diminuat substantial prin utilizarea unei tehnici corecte, adaptata pacientului, si efectuata de catre un medic specialist competent, care va sti sa trateze complicatiile in cazul ca acestea ar aparea.

Dr. Rodica Banciu
Medic specialist Chirurgie plastica 
si microchirurgie reconstructiva

new