Accesare Pacient Accesare Medic
Rezultate Online

Programari
021 9901

Caz clinic boala polichistica renala autozomal dominanta

Publicat la data de 08-05-2017

Dna Dr. Luminita Damian, medic primar Medicina interna, specialist Nefrologie ne prezinta mai jos un caz clinic al unei paciente cu boala polichistica renala, mesajul de retinut este  sa NU va neglijati sanatatea! 

Nefrectomie bilaterala transarteriala / embolizare bilaterala a arterelor renale intr-un caz de boala polichistica renala autozomal dominanta

  Boala polichistica renala autozomal dominanta are drept complicatii renale frecvente boala cronica de rinichi, infectiile urinare inalte, nefrolitiaza si hematuria. In majoritatea cazurilor hematuria este secundara unor traumatisme, chiar si de intensitate medie, si este autolimitata, durand pana la 1 saptamana. Desi rar uzitata in boala polichistica renala,  procedura de embolizare arteriala transcateter are printre indicatii si hemoragia persistenta, debilitanta sau amenintatoare de viata. Este si cazul unei paciente de 44 ani neglijata terapeutic care se prezinta la camera de garda cu hematurie franca si astenie  marcata. Pacienta nu se cunoaste cu patologie renala insa din antecedentele heredocolaterale reiese ca mama a suferit o nefrectomie, si aspectul imagistic de nefromegalie cu multiple imagini chistice bilaterale sugereaza boala polichistica renala complicata la momentul prezentarii cu hematurie si insuficienta renala cronica. Cistoscopia efectuata indica ejaculari sanguinolente la nivelul ambelor OU cu o afectare importanta pe partea stanga. Pierderea a 1.5 grame/dl de Hemoglobina in 48 ore coroborata de simptomatologia marcata a pacientei si cu incadrarea deja in stadiul V al bolii cronice de rinichi sunt argumente ce sustin embolizarea arterei renale stangi. Insa, ulterior hematuria persista  cu agravarea anemiei, cu pierdere aditionala a 2 g/dl de Hemoglobina dar si a retentiei azotate ceea ce forteaza initierea hemodializei si embolizarea si a arterei renale drepte. Nefrectomia transarteriala a fost complicata de un sindrom postinfarct cu leucocitoza importanta, febra si durere severa la nivel lombar, remise sub tratament conservator. Se remarca in acest caz si prezenta proteinuriei de 20 g / 24 ore, nespecifica bolii polichistice la nivel nefrotic.

Evolutia pacientei a fost favorabila cu remisia sindromului inflamator si continuarea hemodializei fara complicatii ulterioare. Se poate aprecia ca, desi neobisnuita in boala polichistica si avand complicatii specifice cunoscute, nefrectomia transarteriala poate fi utilizata cu succes atunci cand hemoragia este importanta, persistenta si cu atat mai mult daca se suprapune unei insuficiente renale care preteaza la terapia de substitutie renala.

Dr. Damian Luminita consulta in Clinica Panduri, Str. Dr. Ioan Atanasiu Nr. 34, sector 5, Bucuresti
Tel. programari  021. 410. 25. 43 / 021 9901